Отборът на Барселона се наложи с 2:0 при гостуването си на Еспаньол в мача от 33-я кръг на Ла Лига. Точни за успеха бяха Неймар и Лионел Меси, който отбеляза своя гол номер 401 във всички турнири с екипа на Барса.

Двубоят с „лос перикитос“ ще остане в съзнанието и на Шави, който се появи като резерва на мястото на Иниеста в 88-ата минута и така записа своя мач номер 500 с екипа на Барса в Примера дивисион.

Барселона започна уверено срещата, а още в 3-ата минута каталунците създадоха опасно положение. Неймар получи убийствен пас, но ударът му бе отразен от Кико Касия. Бразилецът се поправи в 17-ата минута, когато вкара. Жорди Алба напредна от ляво, навлезе в наказателното поле, пусна успореден на голлнията пас, а Неймар засече топката във вратата.

При следващата по-опасна атака Барса отбеляза и втори гол, който се оказа и исторически за автора му. Лионел Меси засече по прекрасен начин центриране на Луис Суарес от дясно към далечната греда и така реализира своя гол номер 401 с екипа на каталунците във всички турнири – 2:0. При попадението обаче останаха съмнения за това, че асистентът на Меси - Суарес е бил в засада, а след това четирикратният носител на Златната топка е вкарал.

Вторите 45 минути не започнаха по мечтания начин за Барселона. Жорди Алба получи жълт картон за грубо нарушение, което извърши в 54-ата минута, а в следващата минута извърши ново нарушение и получи втори жълт картон, и трябваше да напусне терена.

Малко след това възможност се разкри пред Лионел Меси, но той не успя да я оползотвори.

До края на мача темпото спадна, а възпитанициите на Луис Енрике контролираха събитията по терена, като нови попадения не паднаха.

В класирането Барса остана на върха с 81 точки, а Еспаньол е 10-и с 42.