Барселона ще се отправи към коледно-новогодишната пауза в добро настроение, след като надупчи клетия тим на Кордоба с 5:0 в двубоя от 16-ия кръг на Ла Лига. Лионел Меси изпрати 2014-а с два гола, а Луис Суарес след дълго чакане откри сметката си за каталунците в първенството. Голямата фигура за „блаугранас“ в този мач обаче беше Педро Родригес, който се отчете с гол – най-бързият дотук през сезона за Барса – и асистенция.

Испанският национал стартира двубоя вместо доскоро лекувалия травма Неймар, а решението на Луис Енрике се оказа повече от сполучливо.

ВИДЕО от разгрома гледайте ТУК!

Само 73 секунди бяха нужни на домакините, за да разпечатат вратата на Хуан Карлос. Иван Ракитич беше в основата с гениален диагонален пас, който изведе Педро под ъгъл отдясно, а нисичкият нападател стреля безпощадно под близката сглобка за 1:0.

Попадението успокои Барселона, който уверено държеше контрола над топката, но като че ли не атакуваше с пълни сили. Все пак в 11-ата минута страхотна работа на Жорди Алба по крилото откри възможност пред Суарес. Левият бек на каталунците проби до самата аутлиния и върна топката назад към точката на дузпата. Суарес от своя страна пробва акробатичен изстрел от въздуха, а топката облиза външната страна на мрежата.

В 19-ата минута Кордоба стигна до единственото си положение в двубоя, но то бе повече от добро. Набил Гилас направи страхотен рейд през отбраната на Барса и от десетина метра фронтално срещу вратата опита да прати топката под гредата. Кълбото обаче излетя в аут.

В последната минута на първата част Жерар Пике беше на косъм от гола, след като Жорди Алба центрира отляво, а защитникът изпревари пазача си и заби топката в земята. След отскока тя тръгна към горния ляв ъгъл, но Хуан Карлос я изби.

Той обаче бе обречен в 53-ата минута, когато Барса атакува мълниеносно отляво, където Педро бе изведен на позиция за стрелба, но подаде леко назад към Суарес, а той през краката на вратаря вкара дебютния си гол в испанското първенство. Три минути по-късно малшансът лиши Иван Ракитич от гол-мечта, тъй като изстрелът на хърватина от около 23 метра разтресе левия стълб.

Финалните минути на срещата се оказаха още по-фатални за гостите. В 80-ата Пике се разписа след центриране на Шави от пряк свободен удар, а после дойде и шоуто на Лионел Меси.

В 82-ата минута защитата на Кордоба не успя да изчисти добре кълбото и то попадна у Меси, който малко зад точката на дузпата шутира с десния крак, а топката закачи напречната греда по пътя си към мрежата.

В добавеното време аржентинецът за втори път наказа разсеяната отбрана на противника. Жорди Алба центрира отляво, а Меси овладя елегантно в далечния край на наказателното поле и отново с по-слабия си десен крак изпрати кълбото в близкия долен ъгъл.

Така поне временно Барселона скъси изоставането си от лидера Реал само на точка (38 срещу 39) и ще зимува на второ място. Атлетико Мадрид е трети с 32, като среща Атлетик Билбао утре в своя мач от кръга.

Кордоба все така си остава предпоследен с 11 пункта, с един повече от намиращия се на дъното Елче.