Барселона продължава преследването на Реал Мадрид в испанското първенство. Каталунците разбиха Севиля с 5:1 при домакинството си на „Камп Ноу“ от 12-я кръг на Ла Лига. Мачът ще се запомни с рекорда, който постигна Лионел Меси. Аржентинецът стана най-добрият голмайстор в испанското първенство за всички времена, след като подобри постижението на Телмо Сара. 27-годишният Меси вече има 253 гола, докато Сара има 251 попадения.

Жерар Пике се завърна в титулярния състав на старши треньора Луис Енрике. Той си партнираше с Жереми Матийо. В атака за каталунците отново действаха Луис Суарес, Неймар и Лионел Меси. В халфовата линия стартираха Иван Ракитич и Шави.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ МАЧА

Барселона се представи на много високо ниво през първото полувреме, но отново пропусна с лека ръка доста положения пред вратата на Севиля.

Каталунците можеха да поведат в резултата още в 7-та минута, когато след рикошет топката стигна до Лионел Меси, който стреля от границата на наказателното поле на Севиля, но Бето спаси.

Четири минути по-късно Бето отново разочарова Луис Суарес, след като се намеси решаващо и попречи на уругваеца да отбележи първия си гол за каталунците.

Барселона поведе в 21-та минута, когато Лионел Меси изпълни по перфектен начин фаул. Той завъртя топката от около 20 метра и я изпрати в горния десен ъгъл на вратата на Бето. По този начин аржентинецът изравни рекорда на Телмо Сара за най-много отбелязани голове в испанското първенство – 251.

Барселона бе изключително близо до това да вкара втори гол в 44-та минута. Жорди Алба получи дълъг извеждащ пас зад гърба на Карлос Бака, след което нахлу в наказателното поле на Севия и излезе сам срещу Бето. Левият бек на каталунците прокара топката между краката на вратаря, но Нико Пареха изчисти топката в корнер от гол линията.

В заключителните секунди на първото полувреме Неймар бе задължен да вкара, след като излезе срещу Бето, но стреля доста наивно в тялото на вратаря.

През второто полувреме настъпи часът на Лионел Меси.

Севиля успя за кратко да върне интригата в мача, след като изравни резултата в 47-та минута. Витоло много добре финтира Даниел Алвеш и Жерар Пике, след което центрира в наказателното поле на Барселона, където Денис Суарес пропусна топката, но по този начин излъга Жорди Алба, който си отбеляза автогол.

Барселона обаче бързо успя да отговори. В 49-та минута Шави разигра късо фаул с Иван Ракитич, след което центрира в наказателното поле на Севиля, където Неймар засече топката с глава и я изпрати във вратата на Бето. При попадението останаха съмнения за нарушение на бразилеца срещу Парехо, но съдията не маркира такова.

Барселона реализира трети гол в 64-та минута. Пике пусна перфектен дълъг пас към Луис Суарес, който навлезе в наказателното поле на Севиля и настигна топката почти до аутлинията, след което сложи кълбото на главата на Иван Ракитич, а той отблизо не пропусна да вкара и да направи резултата 3:1.

Луис Суарес отново блесна в 67-та минута. Уругваецът пусна перфектен извеждащ пас към Жорди Алба, който се озова сам срещу Бето, но стреля неточно в аут.

Барселона отбеляза четвърти гол в 71-та минута. След бърза контраатака Неймар нахлу в наказателното поле на Севиля, но вместо да стреля пусна на празна врата към Меси, който отбеляза своя 252 гол в испанското първенство и се превърна в най-добрия голмайстор за всички времена в испанския футбол.

Лионел Меси оформи своя хеттрик в 77-та минута. Той направи двойно подаване с Неймар, след което стреля от границата на наказателното поле на Севиля и изпрати топката в долния десен ъгъл на вратата на Бето. По този начин аржентинецът увеличи головата си сметка на 253 попадения в испанското първенство.

Лионел Меси бе близо до това да вкара и четвърти гол, но ударът му в 88-та минута бе отразен от Бето.

Барселона остава на второ място в класирането с актив от 28 точки, като Реал Мадрид е първи с 30. Севиля е на пета позиция във временното класиране с 23 точки.