Тоталният хегемон в Испания през миналия сезон Барселона беше направен за смях в поредния си опит за трофей. Каталунците бяха спукани от бой в първия мач за Суперкупата на Испания срещу Атлетик Билбао. 

На своята катедрала "Сан Мамес" баските смляха именития си съперник и го съсипаха с 4:0. С хеттрик се отличи Ариц Адуриц, а звездите на "блаугранас" така и не успяха да отбележат поне почетен гол, с който да запазят шансове за ответния сблъсък в понеделник на "Камп Ноу". 

Иначе мачът започна с натиск на домакините, които имаха шанс да открият още в 11-та минута, когато Хавиер Фаско не успя да се разпише в страхотна ситуация, при която Марк-Андре Тер Стеген се намеси великолепно. 

Но германецът се изложи тотално две минути след това. Тогава той изчисти с глава една топка извън наказателното си поле. Там обаче дебнеше Микел Сан Хосе и той с удар от центъра направи за смях стража на "блаугранас" и опъна мрежата му за 1:0. 

До почивката каталунците имаха три чисти шанса да изравнят, но първо Луис Суарес, после Рафиня и накрая Лео Меси от пряк свободен удар не можаха да преодолеят вратаря Горка Ираисос. 

В 50-та минута Педро Родригес нацели гредата, а малко след това и Лео Меси не можа да оползотвори една опасност, създадена от самия него. И тези пропуски бяха наказани в 53-та минута, когато баските поведоха с 2:0. 

Сабин Сулоага направи страхотен пробив и качи топката на главата на Адуриц и той с прецизен удар преодоля Тер Стеген. Но това не беше всичко, а Атлетик Билбао бързо стигна и до класическа преднина. 

В 62-та минута отново Адуриц направи 3:0, след като след продължителна атака направи добавка от близка дистанция, за да преодолее за трети път стража на каталунците. А погромът още не беше приключил. 

В 68-та минута Дани Алвеш направи глупава дузпа, а зад топката отново застана Адуриц, който беше безпогрешен, за да оформи погрома за Барса. До края гостите опитаха да вкарат поне почетен гол, но Меси и Суарес не оползотвориха шансовете. 

Така Атлетик се оттегли с повече от убедителна преднина в очакване на реванша след три дни. Само чудо пък може да донесе петия трофей за годината за Барселона, след като на "Камп Ноу" трябва да бъдат наваксани цели четири чисти гола.