Отборът на Барселона успя да удържи първото място в Ла Лига и след 36-ия кръг, след като се наложи с 2:0 при гостуването на Бетис. По-рано през деня другите претенденти за титлата – Реал Мадрид и Атлетико също спечелиха своите мачове, което означава, че статуквото на върха се запазва: Барса и Атлетико остават с равни точки (по 85), докато третият Реал има една по-малко.

Мачът в Севиля съвсем не беше от лесните за каталунците, които излязоха с най-добрия си възможен състав. Въпреки това домакините от Бетис бяха по-активният тим в откриващите 10-ина минути, когато пресираха много успешно своите гости. Това не позволи на Барса да разгърне обичайната си игра и шампионите загубиха доста време в намирането на познатия ритъм.

Мигът, който промени развоя на срещата, дойде в 35-ата минута, когато Бетис остана с 10 души заради втори жълт картон на Хайко Вестерман. Германецът препъна много грубо промъкващия се край него Иван Ракитич и реферът нямаше много опции, освен да го отстрани от игра.

Численото преимущество на Барса се оказа от ключово значение и веднага след подновяването на играта, гостите натикаха „зелено-белите“ в собствената им половина. Още в 48-ата минута Неймар центрира идеално топката към Суарес, чийто изстрел обаче не успя да намери очертанията на вратата.

В 50-ата обаче Барселона поведе, а вина за гола имат както вратаря Антонио Адан (бивш кадър на Реал Мадрид), така и Херман Пецела. Двамата не успяха да се разберат кой трябва да изчисти центрирането на Лео Меси към Ракитич, а Адан напусна голлинията си, за да боксира. Доста комично нито един от футболистите на Бетис не игра с топката, което позволи на Ракитич да вкара на празна врата – 1:0.

Попадението доста успокои тимът на Луис Енрике, който обаче искаше съвсем да доубие интригата. В 73-ата Неймар опита да копне много интелигентно топката към Суарес, но Адан излезе навреме и пресече, а секунди по-късно Суарес овладя в наказателното поле и шутира по тревата, за да види как вратарят спасява.

Така се стигна до 81-ата минута, когато Лео Меси записа втора асистенция на името си. Аржентинецът получи топката малко след централния кръг и с уникален пас изведе Суарес сам срещу вратаря. За уругваеца не бе проблем само да копне кълбото над стража и да вкара своя 35-и гол в първенството.