Когато фактите говорят, и Боговете мълчат. А от началото на 2015 г. фактите са категорични - Лео Меси е най-силният играч в Европа в момента. Големият му опонент в последните години и носител на Златната топка Кристиано Роналдо е едва 29-и на Стария континент. 

Футболната обсерватория CIES направи задълбочено изследване по шест различни критерия, които в най-голяма степен могат да определят до колко е успешно представянето на един играч. И според тези показатели, аржентинецът е направо недостижим от началото на годината. 

След него се нареждат двама представители на Бундеслигата. Това са звездата на Байерн Мюнхен Ариен Робен и правещият фурор с екипа на Волфсбург от Нова година насам Бас Дост. 

След тях двамата следва друг играч на Барселона - навлизащият във все по-добра форма Луис Суарес. Пети в това подреждане е Диего Коща от Челси, а изгряващата звезда на Тотнъм Хари Кейн е след тях. 

И ако Роналдо е чак 29-и, другите му партньори в атаката на Реал Мадрид не се представят много по-добре. Гарет Бейл е 35-и, а Карим Бензема е 37-и. От защитниците най-напред в тази класация е Емир Спахич от Байер Леверкузен, а сред полузащитниците е Нури Шахин от Борусия Дортмунд.