Барселона оправда очакванията спрямо гостуването си на Спортинг Хихон в 6-ия кръг на испанското първенство. Шампионите на Испания съсипаха домакините с 5:0, въпреки че бяха без контузения Лионел Меси. В негово отсъствие много силен направиха Луис Суарес, Неймар и Арда Туран, а не по-назад в представянето си останаха Рафиня Алкантара и Серхи Роберто.

След успеха Барса временно се изравни с лидера в класирането Реал Мадрид, като преди гостуването на "белия балет" срещу Лас Палмас двата гранда имат по 13 точки. Спортинг Хихон от своя страна записа трета поредна загуба и вече е 12-и със 7 пункта.

Старши треньорът на Барселона Луис Енрике направи доста ротации в своя състав с оглед предстоящото гостуване на Борусия Мьонхенгладбах от Шампионската лига. Извън титулярите останаха Хавиер Масчерано, Жорди Алба, Андрес Иниеста и Иван Ракитич. В сравнение с мача срещу Атлетико Мадрид Енрике направи пет промени и пусна в игра Жереми Матийо, Лука Дин, Андре Гомеш, Арда Туран и Рафиня Алкантара, който смени контузения Лионел Меси.

Двубоят можеше да има и по-различно начол, след като в 20-ата минута Марк-Андре тер Стеген направи много груба грешка. След центриране в наказателното поле на Барселона, германецът не прецени скоростта, която бе набрал и улови топката, но излезе извън полето. Спортинг Хихон не се възползва от прекия свободен удар.

Комбинативната игра на гостите започна да дава своите плодове с напредването на времето. В 27-ата Неймар комбинира с Луис Суарес, който нахлу в наказателното поле на Спортинг, но си затвори ъгъла и върна към Андре Гомеш, който си освободи пространство и стреля, но над напречната греда.

Само две минутки по-късно Барселона поведе с 1:0. Арда Туран посрещна една отбита топка от въздуха и я изпрати към Луис Суарес, който бе покрит от Лийо. Уругваецът изскочи сам срещу Иван Куеяр, след което го преодоля и вкара в опразнената врата. Това бе пети гол за Суарес от началото на сезона в Ла Лига.

Блицкригът на каталунците продължи и с второ попадение в 32-ата. Неймар пусна отличен пас към Серхи Роберто в наказателното поле на Спортинг. Той центрира, а Рафиня Алкантара отблизо засече топката с глава и я изпрати във вратата на Куеяр. Това бе вторият гол за Рафиня от началото на сезона в испанското първенство.

Десетина минути преди почивката пред Луис Суарес се откри нова отлична възможност в 36-та минута, когато изскочи на стрелкова позиция срещу Куеяр, като от малък ъгъл стреля в аут.

Първата по-чиста ситуация след почивката беше за домакините от Хихон. В 56-ата Виктор Родригес се измъкна от защитата на Барселона, след което излезе сам срещу Тер Стеген, но вратарят спаси удара му.

Четвърт час преди края на срещата стана ясно, че финалът й ще е много тежък за Спортинг Хихон. Алберто Лора бе изгонен за втори жълт картон от съдията Дел Серо Гранде. Лора извърши много грубо нарушение срещу откъсналия се Серхи Роберто и напълно заслужено бе изгонен.

Барса от своя страна не пожали опонента си и вкара за 3:0 в 81-ата. Серхи Роберто центрира в наказателното поле на Спортинг, където Пако Алкасер засече топката, но я изпрати в напречната греда. Неймар овладя на гърди отбитата топка, след което преодоля Иван Куеяр и вкара в опразнената врата.

Четири минути по-късно резултатът набъбна още повече след центриране на Серхи Роберто отдясно по атаката. Защитата на Спортинг остави Арда Тураннепокрит и от границата на вратарското поле турчинът се разписа с глава във вратата на Иван Куеяр. За Серхи Роберто това бе трета асистенция в мача.

Последният гол падна в 88-ата минута. Пако Алкасер подаде към Денис Суарес, който пусна перфектен извеждащ пас към Неймар, който остана сам срещу Куеяр и отблизо не пропусна да вкара своя втори гол в мача.

Победата на „блаугранас“ можеше да бъде още по-изразителна, ако Неймар бе по-прецизен. Денис Суарес комбинира с Андре Гомеш, който с пета изведе Неймар в наказателното поле. Нападателят отправи шут по диагонала, който отскочи от левия стълб зад Куеяр.