Звездата на Барселона Неймар е завел дело срещу бразилската държава за теча на информация в пресата относно обвиненията повдигнати срещу него за укриване на данъци. В информационните издания се появиха много детайли относно административното производство, което се води срещу играча.

Жалбата е подадена от Неймар пред федералния съд в Бразилия през май миналата година. Съдът вече е готов да започне делото, след като е събрал необходимите доказателства. На интернет страницата на съда е публикувана информация, че на делото ще бъде дадено ход.

Неймар иска да бъде обезщетение и изисква държавата да предприеме „ефективни мерки“, за да предотврати по-нататъшно изтичане на информация и да докладва какво прави, за да разследва и наказва тези, които участват в настъпилото изтичане на информация.

След получаване на жалбата, съдия Едуардо Сантос Роча Пентеадо счита, че има доказателство, които предполагат, че пресата е имала достъп до секретна информация относно производството, което се води срещу Неймар.

Случаят се отнася до твърдението за укриване на данъци в рамките на 20 милиона долара от страна на Неймар между данъчните години 2011 и 2013, по отношение на трансфера в Барселона.

Бразилските власти изискват Нейма да обезщети държавата с 59 милиона долара.