Играещата легенда на Барселона Шави Ернандес може да запише достойно за уважение постижение днес, ако се появи на терена в мача с Еспаньол. Ако наставникът Луис Енрике го пусне на терена, това ще бъде мач номер 500 в Примера дивисион за полузащитника. 

В Испания очакват Шави дори да започне като титуляр, защото Андрес Иниеста и Иван Ракитич натрупаха умора и силите им ще бъдат запазени за следващите мачове от Ла Лига, както и за битките с Байерн в Шампионската лига. 

Иначе 35-годишният халф дебютира за каталунците преди 17 години и се очаква този сезон да му е последен със синьо-червения екип. Ръководството ще опита да го убеди да остане поне още един сезон, преди да замине за Катар, но преговорите ще са през лятото. 

За тези близо 500 мача с фланелката на Барселона, Шави е вкарал 57 гола. Единственият действащ футболист, който е с повече мачове от него в Примера дивисион, е вратарят на Реал Мадрид Икер Касияс. Той има на сметката си 506 двубоя. 

Недостижим лидер по двубои в испанския елит изглежда бившият вратар на Барселона Андони Субисарета, който се отказа от футбола, малко след като Шави дебютира. Легендарният страж има 622 мача в Ла Лига.