Барселона посреща тази вечер Байерн Мюнхен на своя на „Камп Ноу“ в първи мач между двата състава от полуфиналите на Шампионската лига. Битка, която се очаква с особен интерес не само защото един срещу друг се изправят два от най-успешните състави на Стария континент, но и заради особената сантиментална стойност на срещата. Каталунците ще се противопоставят срещу бившия си треньор, който остави името си, изписано със златни букви в историята на клуба – Хосеп Гуардиола. Но съперничеството има и една още по-интригуваща страна, която бе загатната в испанската преса. Пеп ще трябва да излезе срещу „футболното чудовището“, което сам създаде – Лионел Меси.

Кратък преглед на статистиката сочи, че бляскавият път на аржентинската звезда на Барса започва след идването на Гуардиола през 2008 година. Меси навлиза в ново амплоа, откакто Гуардиола поема Барса и така на 2 май 2009 година за първи път се превъплъщава в ролята на „фалшива деветка“. Това се случва в една среща с Реал Мадрид, а след нея футболът вече не е същият. Меси приема със завиден комфорт задачата си на терена, а головете му започват да падат един след друг. Разбира се, дейно участие в израстването на „десетката“ има Гуардиола, а цифрите не лъжат. Преди идването на Пеп нападателят има 42 гола в 110 мача, а след това той вече може да се похвали с 362 попадения в 365 срещи (211 гола в 219 мача с Пеп и 151 гола в 146 двубоя след това).

Освен това, Меси успява да спечели куп индивидуални и колективни отличия, след успешната си колаборация с Гуардиола. Той прибавя във витрината на успехите си четири Златни топки, три Златни обувки, три пъти грабва Пичичи.

Резонният въпрос, който излиза сега е, как учителят ще спре ученика си? В битката за финала на Шампионската лига при всички случаи няма място за чувства, а залогът е достатъчно голям, че да гарантира истинска битка на терена.

Барса посреща Байерн Мюнхен тази вечер в 21.45 часа в първа полуфинална среща от Шампионската лига. Срещата ще може да проследите в Gong.bg и в ефира на Дарик радио.