Барселона буквално премаза кандидата за шампион в Италия Рома в първия си мач след Ел Класико. Каталунците се бяха класирали за следващия етап в Шампионската лига преди този сблъсък с "вълците", но въпреки това ги смачкаха с 6:1, за да донесат още страхотни емоции за феновете си. 

"Черешката на тортата" за привържениците на "блаугранас" беше завръщането като титуляр за Лео Меси. Аржентинецът игра 30 минути в Ел Класико, а срещу "джалоросите" започна от първата минута и се отличи с два гола и асистенция, показвайки старата си форма. 

Този мач можеше да завърши и с двуцифрена победа за домакините, но те показаха доста голяма аристократичност пред гола. А и стражът на италианците Войчех Шчесни имаше някои изяви, които предотвратиха още по-голям погром. 

Още от началото на двубоя си личеше на къде отива той. Меси се хвърли в бесни атаки от първата минута, като изпусна две чисти положения в 4-та и 9-та минути, като в първия случай вратарят спаси, а във втория топката мина на няколко сантиметра встрани от вратата. 

Макар и малко очаквано, Рома можеше да открие резултата в 13-та минута, когато Един Джеко беше оставен сам срещу Марк-Андре Тер Стеген, но ударът му с глава мина на няколко сантиметра над вратата, а можеше да влезе в мрежата. 

И две минути след това всичко си дойде на мястото. Прекрасен пробив на Дани Алвес по десния фланг завърши с подаване към Луис Суарес на празна врата и уругваецът добута топката за 1:0. 

След три минути пък всичко в този мач откъм интрига просто приключи. Суарес намери Меси в наказателното поле и аржентинецът с хубав прехвърлящ удар ознаменува с гол първия си мач като титуляр от два месеца насам - 2:0. 

Каталунците продължиха да се забавляват, а събитията на терена изглеждаха като надиграване на котка с мишка. Тоталното превъзходство на Барса се изрази в трети гол още до почивката, а той беше повече от страхотен. 

В 43-та минута, при поредната страхотна атака, топката стигна до Луис Суарес около границата на наказателното поле. Уругваецът без забавяне с фалцов удар от воле препарира Шчесни с удар в далечния му ъгъл. 


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS


След подновяването на играта продължаваше да се извива истинска буря пред вратата на Рома. Неймар и Меси редуваха пропуски, а при един от редките шансове за "вълците" Яго Фалке стреля, но Тер Стеген спаси. 

Всичко си дойде на мястото с четвърти гол в мрежата на италианците в 58-та минута. Тогава Меси се изяви и като асистент, когато излезе на стрелкова позиция, но пусна към Жерар Пике, който беше неопазен и сам срещу вратата на 3-4 метра от голлинията и отбеляза един от най-лесните голове в кариерата си за 4:0. 

Само три минути след това погромът вече стана много по-набъбнал. Меси получи в наказателното поле и стреля, Шчесни отби първия му удар, но при добавката аржентинецът вкара за 5:0. 

Каталунците не намалиха оборотите и за миг и продължиха да тормозят стъписаната защита на Рома. Неймар, Адриано, Меси и кой ли още не се изредиха да пропускат пред Шчесни, а резултатът спокойно можеше вече да е двуцифрен. 

И просто до нов гол нямаше как да не се стигне. Това стана в 76-та минута, когато домакините получиха право да изпълнят дузпа. Неймар застана зад топката, но би несериозно и Шчесни изби. Тогава от нищото долетя Адриано и заби топката в сглобката на вратата за 6:0. 

Пропуските на Меси и компания продължиха и те намалиха оборотите едва в края. Това позволи на Рома да стигне поне до почетен гол. В 82-та минута италианците стигнаха до дузпа за нарушение на Томас Вермален, но Марк-Андре Тер Стеген изби удара на Един Джеко. 

Босненецът се реабилитира в 91-та минута, когато с глава прониза германеца за 1:6 след центриране от корнер и поне малко намали срама на отбора си в срещата на "Камп Ноу". До края остана време за още няколко пропуска на каталунците, но промяна в резултата нямаше. 

Така Барса завоюва четвърта победа от пет мача и с 13 точки безапелационно спечели първото място в групата. Рома е на втора позиция с 5 точки, колкото има и Байер Леверкузен. БАТЕ Борисов е четвърти с 4. 

Така всичко ще се реши в битката за второто място в последния кръг на 9 декември. Тогава Рома е домакин на БАТЕ Борисов, а Байер Леверкузен приема Барселона.