Ръководството на Барселона твърдо е решило да се раздели с двама от своите футболисти. Става дума за полузащитника Арда Туран, който реално игра само 6 месеца на „Камп Ноу“, и титулярният вратар Клаудио Браво.

Причината за това е, че клубът трябва да балансира финансите си след последните трансфери, които направи и по-специално този на Андре Гомеш от Валенсия. Говори се, че цената на португалския национал може да стигне 70 милиона евро, а не съвсем отдавна Барса брои около 30 милиона евро за защитника Самюел Умтити от Олимпик Лион.

Не само обаче трансферните сделки са единственият повод. Подновяването договорите на част от основните футболисти също е на дневен ред – Неймар вече се сдоби със значително по-добри условия, които отстъпват само на парите, които получава Лионел Меси. От този сезон повече пари ще получава и Серхио Бускетс, докато тепърва ще има преговори с Луис Суарес и Иван Ракитич.

Не е случайно, че Барса избра да продаде двама от обещаващите си футболисти Марк Бартра и Ален Халилович. Докато първият – преминал в Борусия Дортмунд - вече имаше няколко шанса да се наложи в състава и не се възползва, то вторият почти не е получавал такъв, но все пак бе продаден на Хамбургер.

Финансовата логика налага още изходящи трансфери, а следващият такъв се очертава за Арда Туран. 29-годишният турчин бе купен срещу 40 милиона евро от Атлетико Мадрид през лятото на 2015 година, но едва от 1 януари тази година имаше право да играе за Барса. Той не успя да разгърне потенциала си и макар Луис Енрике наскоро да го защити в своя пресконференция, очевидно по-висшестоящите фактори са взели своето решение.

По-изненадващ е случаят с 33-годишният вратар Клаудио Браво, който имаше огромен принос за успехите на каталунците през последните две години. Шефовете на Барса обаче отчитат, че силните му изяви възпрепятстват развитието на Марк-Андре тер Стеген. Германецът бе привлечен именно като дългосрочният вариант за бъдещето на клуба. Освобождавата клауза в договора на Браво възлиза на 44 милиона евро, но ще е чудо някой да я покрие на 100 процента.

И за Браво, и за Туран вече има постъпили конкретни оферти в офисите на Барса. Сега остава единствено шефовете на клуба да мислят върху предложенията.