Клаудио Браво е на броени часове от това да се превърне в играч на Манчестър Сити, а в Испания все още опитват да проумеят защо Барселона се раздели с един от най-постоянните си играчи през изминалите 2 сезона.

Каталунското издание „Спорт“ изгради своя версия за трансфера, като твърди, че мениджърът на Сити Хосеп Гуардиола е успял да изкуши чилиеца с предложението си. Това обаче не е единственият фактор за трансфера, който месеци наред изглеждаше дори извън сферата на предположенията, а всъщност се разви за седмици.

На първо място „Спорт“ поставя факта, че Браво се е надявал на нов контракт със срок от 1 или 2 години при значително подобрени финансови условия. Дори след сезона, в който Браво имаше основна роля за спечеления требъл, той остана в групата на играчите с не толкова високи възнаграждения. Барса е отказал на 33-годишния футболист да се обвърже с него за повече от година, а също така и финансовите параметри по предложения контракт не се покрили с очакванията му.

Следващата сериозна причина са отношенията между Браво и резервата му Марк-Андре тер Стеген. В последно време двамата въобще не се разбирали, а повод за това бяха редицата изявления на германеца, в които той не скри разочарованието от факта, че е резерва. Тер Стеген дори заплаши с напускане, а това никак не се харесало на Браво. Чилиецът дори поискал разговор с конкурента си, като същевременно не скрил своето възмущение от треньорския щаб и капитаните на отбора.

На трето място идва и политиката на треньора Луис Енрике. Треньорът никога не давал гаранции нито на Браво, нито на Тер Стеген. В последно време обаче чилиецът е научил, че занапред германецът ще се радва на повече доверие, и така осъзнал, че личната му битка е загубена.

Никак не е маловажен и фактът, че офертата на Сити е отговаряла на две от големите желания на Браво. Южноамериканецът има уверенията на мениджъра Хосеп Гуардиола, че ще е безспорният титуляр в тим, който ще се бори за трофеи на всички фронтове. Освен това в Англия ветеранът ще прибира двойно по-голяма заплата.

Не на последно място идва и семейството на играча. Браво и неговата съпруга Карла пращат децата си в английски училища още откакто вратарят пристигна в Реал Сосиедад. Затова те вярват, че преместването в Манчестър няма да повлияе негативно.