Днес се навършват 39 години от една от най-паметните победи в историята на българския футбол и в частност на Ботев Пловдив. На 30 септември 1981 година "жълто-черните" побеждават Барселона с 1:0 пред почти 50 000 души на стадион "9 септември". Двубоят в Пловдив е 1/16-финален реванш от турнира за Купата на национални купи. Първият мач в Барселона приключва 4:1 и поради тази причина каталунците продължават напред с общ резултат 4:2.

Годишнината бе отбелязана и от Клуба на привържениците на Ботев Пловдив.

Публикуваме без редакторска намеса какво написаха по темата от КПБП:

"На 30 септември 1981 година "Ботев" (Пловдив) изиграва един от най-големите си мачове в Европа. Младият ни отбор (Пики Юруков, Митко Младенов и Марин Бакалов нямат навършени 20 години, Коце Костадинов и Георги Славков са на по 21) е на път да направи невъзможното срещу Барселона. В състава на гостите блестят германецът Бернд Шустер и датчанинът Алан Симонсен. Там са и Виктор Муньос, както и нападателят Енрике Кини.

През първото полувреме “канарчетата" обсаждат тотално вратата на Педро Артола. В 35-ата минута е отсъден пряк свободен удар за “Ботев" за нарушение срещу Зехтински. Зад топката застава Георги Славков, който също като Зехтински е цар на фауловете. Славков блестящо насочва топката в очертанията на вратата и тя се оплита в мрежата – 1:0.

След това реферът Шотерс отменя гол на Коце Костадинов в 40-ата минута, а малко по-рано е подминато и нарушение срещу футболиста на Ботев в наказателното поле.

Младият жълто-черен отбор отпада от надпреварата, но за нас остава гордостта от достойното представяне срещу един от най-мощните клубове в Европа", гласи написаното от запалянковците.