Живата легенда на Барселона Лео Меси навърши 31 години, но все още е на върха на формата и славата си и не планира скорошно отказване от футбола. Той си е поставил няколко важни цели, които иска да постигне с помощта на каталунците, а вестник "Спорт" разкри какви са те. 

Първата и най-важна от тях е нов триумф в Шампионската лига. Още при подписването на новия си договор преди година той обяви, че голямата цел е да се върне трофеят от най-комерсиалния турнир на "Камп Ноу", който на всичко отгоре в последните три кампании акостира при големия съперник Реал Мадрид. 

Втората, която е повече в индивидуален план, е да бъде получи отново Златната топка. В момента той и Кристиано Роналдо са най-титулуваните играчи с това отличие, като са триумфирали по пет пъти с него. През тази година двамата не са дори в тройката за първи път от над десетилетие. 

Меси също така си е поставил за цел да подобри всички възможни рекорди с Барселона. Той вече е футболистът с най-много трофеи, с най-много голове за клуба в Примера дивисион, както и с най-много голове изобщо. Но целта му е да задмине всички и по показателя "мачове за Барса", както и най-много голове за един клуб в историята. Сега това постижение е на Пеле с 643 гола за Сантос. Меси има 565 за клуба си. 

Остава да се разрешат и два много важни казуса. Настоящият му контракт е до 2021 г., като тепърва самият Меси ще реши дали да го продължи, или да предприеме предизвикателството след това да играе в Нюелс Олд Бойс в родината си, както беше обявил преди години. От каталунския клуб са обявили, че ще се съобразят, каквото и да е решението му и винаги са готови да предложат контракт на звездата си. 

След края на кариерата си той със сигурност ще бъде назначен на висок пост в клуба. Според вестник "Спорт", желанието му е да се занимава с деца или да бдъе посланик на Барса по света. Засега треньорска кариера не влиза в плановете му. 

Последното предизвикателство е с националния отбор на Аржентина, като трябва да няколко месеца да обяви дали ще играе отново за родината си или мачовете му на Световното първенство са сложили точка. Още догодина той има шанс за голям трофей с "гаучосите" на Копа Америка в Бразилия, която ще се проведе между 14 юни и 7 юли. Световното първенство в Катар през 2022 г. засега е твърде далечна цел.