Още една от младите звезди на Аякс е на практика сигурен играч на Барселона. След като през януари официално беше обявен трансферът на халфа Френки де Йонг от лятото, сега съдбата му ще последва и защитникът Матайс де Лихт. 

Според изданието Goal.com, висши ръководители на каталунците са признали, че са договорили преминаването на 19-годишния бранител. Очаква се сделката да бъде обявена официално в следващите няколко дни. 

По всяка вероятност се изчаква официалният край на сезона в Холандия, който приключва на 15 май. Тогава се очаква грандът от Амстердам да бъде коронясан за шампион на страната и веднага след това Де Лихт ще бъде обявен за играч на Барселона. 

Сумата за подписа му е между 70 и 75 млн. евро. Подобни пари каталунците платиха и за Де Йонг, а по този начин двамата стават най-скъпите изходящи трансфери в историята на Аякс. 

"Блаугранас" се пребориха за подписа му в конкуренцията на половината европейски грандове, които бяха готови да наддават. В крайна сметка самото желание на Де Лихт е било да премине на "Камп Ноу". Договорът му ще е за пет години.