Легендата на Барселона Шави Ернандес направи радикално предложение за промяна във футбола. Той смята, че на терена не трябва да играят 11 срещу 11, а 10 срещу 10. Бившият капитан на Барселона описа голяма част от отборите в света като скучни. Според него в много мачове липсва скорост, което отблъсква зрителите.

Шави също така е на мнение, че на Килиан Мбапе все още му липсва зрялост, което му пречи да бъде един от най-великите футболисти.

„В момента е трудно да се атакува срещу затворени отбори, които играят предимно защитно, особено срещу тима на Симеоне, който извежда тази визия за футбола до нейната крайност. В бъдеще мисля, че ще може отборите да бъдат с по един играч по-малко на терена и да са 10 срещу 10. Това ще повиши интензитета на игра. В крайна смета футболът е за феновете и трябва да има шоу на терена“, коментира Шави в интервю за радио „Каталуня“.

„Аз съм антитезата на Симеоне за футбола. Предпочитам моят отбор да притежсава топката. Приспособявайки се към играчите, които има в отбора, треньорът предава своята философия на тях това, в което вярва. Симеоне смята, че може да доминира без да притежава топката. С цялото ми уважение към него, аз съм напълно на обратното мнение. Предпочитам моят отбор да има топката. Така ще бъда по-спокоен. Аз израснах в Барселона и се интересувам от това как да печеля, как се правят нещата, а не как се рушат“, добави легендарният футболист.  

„Отегчавам се да гледам много мачове по телевизията. Когато видя един отбор да излиза в схема 4-5-1 и ми е ясно, че той не иска топката, това ме отблъсква и търся нещо друго, което да гледам. В момента липсва скорост в много мачове. Да гледам Манчестър Сити на Пеп е истинско удоволствие. Правя го винаги, когато мога. Другите отбори освен Барселона, чиито мачове не пропускам, са Атлетик Билбао на Едуардо Берисо и Бетис на Кике Сетиен. Те имат оригинални идеи, показват динамичен футбол и не са прагматични.“

„Чоло е убедил играчите си, че това е единственият начин, по който да се мерят с Барселона и Реал. Те му вярват и го следват.“

„Амбицията на Барселона да спечели Шампионска лига не трябва да се превръща в мания. С играчите, с които отборът разполага, Барселона е в състояние да спечели требъл. Това, което тежи на Барселона в момента е, че Реал Мадрид спечели трофея от Шампионска лига през последните три години“, допълни той.

„Килиан Мбапе е играч на много високо ниво. Той превъзхожда физически останалите си връстници. Все още не е напълно зрял. Трудно е да се предвиди докъде може да стигне. Трябва да се види постоянството му в няколко поредни сезона. Той все още не разполага с футболна зрялост, но може да бъде един от най-добрите футболисти в света.", продължи легендарният халф.

Бившият футболист на Барселона е на мнение, че Неймар трябва да изчисти играта си от някои грешки. Според него бразилецът трябва да покаже зрялост на терена. Шави смята, че Неймар е по-близо да бъде определян за наследник на Меси, отколкото настоящия му съотборник Мбапе.

"Играл съм и съм тренирал с него. Той прави изумителни неща, но понякога не показва зрялост, каквато е нужна за играч, който иска да бъде лидер. Ако го направи, той ще бъде като Меси", обясни Шави.