24-и март е тъжна, много тъжна дата за световния футбол. На този ден се навършват точно три години от смъртта на митичния холандец Йохан Кройф. Проповедникът на тоталния футбол стана жертва на комшарния в медицината бич - рак, като неговите бели дробове бяха засегнати. Кройф анонсира заболяването си през октомври 2015-а година. Брилянтното момче на Ниската земя, както и на Барселона, радваше феновете на „блаугранас” като футболист между 1973-а и 1978-а година, а също така ръководеше от скамейката отбора между 1988-а и 1996-а.

Но извън средата на Барса, Кройф остана световноизвестна фигура за начина си на виждане и разбиране на футболната игра.

Три години по-късно неговата визия за играта присъства в гените на всички, свързани с кариерата на големия футболист. Не само неговите футболисти от времето му в Холандия и Испания, а дори и най-малките биват учени на мисленето на "Крал Йохан". Най-силно се усеща идеологията му на „Ciutat Esportiva Joan Gamper” – базата на ФК Барселона. Именно там ще бъде ситуиран стадион „Йохан Кройф”, след като бъде реновиран стария „Мини Естади”, където играят юноши, жени и втория тим на „блаугранас”. Каталунският гранд продължава да пази в сърцето футболните есенции на великия №14.

„Вярваме, че е много важно за нашите юноши да знаят къде играят и кой всъщност е Йохан Кройф. Какво е направил за клуба и защо всъщност ще бъде именуван стадиона на младоците на Барса в негова чест”, споделя Шавие Вияхуана, отговорен директор за развитието на юношеските групи на Барселона в Ла Масия.

„Всичко, което прави Барса сега е да се опита да се отблагодарява на Йохан Кройф. Всички от първия тим до най-малките”, допълва Лая Кодина, футболист от втория тим на испанския гранд.

Величието на легендарния №14 обаче не бива да се ограничава само с успехите на испанска земя. Родният му клуб – Аякс, е трамплинът, който дава старт на блестящото присъствие на Йохан Кройф във футболната история. Амстердамският гранд посмъртно промени името на стадиона си, а вече мачовете, които се играят там се провеждат на „Йохан Кройф Арена”. Столицата на Холандия дори преобрази една от трамвайните линии в града - №14, вярвайте, че със сигурност не е избрана случайно точно тази линия в града.

Спирката бе украсена с витражна визия на великия Кройф, а над него гордо седи №14. Благодарността е всеобхватна, след като с Аякс той печели 17 трофея, като три от тях са титлите в Купата на европейските шампиони. Като наставник стига до още три трофея.