На 1 юли 2016 година Неймар поднови договор си с Барселона до юни 2021 година. Каталунският клуб се съгласи да плати премия от 64 милиона евро на футболиста, който се съгласи да сложи подпис под новия си контракт.

Неймар получи 21 милиона на момента при подновяването на договора, а останалите 43 милиона трябваше да бъдат осребрени през юли 2017 година.

Няколко седмици преди транзакцията да стане официално факт от Барселона заподозряха за преговорите между Неймар и Пари Сен Жермен и депозираха чека през нотариус в офис в града, а плащането трябваше да стане факт на 1 септември, ако бразилският футболист изпълни думата си и остане на „Камп Ноу“.

Неймар обаче напусна Барселона и премина в Пари Сен Жермен, след като френският клуб активира освобождаващата клауза, която бе записана в договора му и възлизаше на 222 милиона евро.

От Барселона обвиняват Неймар в несправедливо отношение, тъй като той е договорил трансфера си в Пари Сен Жермен преди 30 юни 2017 година на срещата в Порто със спортния директор на клуба Антеро Енрике.

Неймар искаше трансферът да стане факт в началото на август, за да получи бонуса, който бе договорил с Барселона при подновяването на своя контракт.

След като Неймар разбра, че от Барселона няма да платят целия бонус, заведе дело във ФИФА срещу клуба, но от Световната футболна централа излязоха с окончателно решение през януари, в което заявяват, че не могат да се произнесат по казуса и той трябва да бъде отнесен към съда, тъй като става въпрос за трудов спор.

Тезата на каталунците е, че той няма право на бонус, тъй като договорът е развален по негова инициатива преди настъпването на датата за изплащането на втората част. От Барселона обвиняват Неймар, че напускането му е нанесло загуби в размер на 75 милиона евро на Барселона.

Адвокатите на Неймар твърдят, че подписаният бонус е награда, която е отделна от заплатата на футболиста и съществува единствено при самото подписване на новия договор. Те са категорични, че няма нарушение на договора между Барселона и бразилеца. Прекратяването на трудовите правоотношения е записано като клауза в контракта, който е договорен по взаимно споразумение от двете страни. Освен това твърдят, че плащането на бонуса за подновяването е оправдано, защото Барселона се е възползвал от преоценката на играча, който според новата клауза струва 222 милиона евро, а не 200 милиона евро, както е било преди 1 август. Клаузата му се е увеличила с 22 милиона евро, но в замяна на това той трябва да получи бонус от 64 милиона евро.

От своя страна от Барселона подозират, че Неймар е имал стратегия относно своето преминаване в Пари Сен Жермен. Бразилският футболист е имал две срещи в Ибиса и Сао Пауло с президента на Пари Сен Жермен Насер Ал-Келайфи и с агента Вагнер Рибейро.

В крайна сметка окончателното решение ще бъде взето от съда в Барселона, който ще трябва да реши този трудов спор в размер на много милиони.

УЕФА с доказателства, че ПСЖ е нарушил Финансовия феърплей