Шокиращи разкрития за Меси и преговарянето му с Барселона през 2020-та година направи „Мундо Депортиво“. Испанската медия публикува част от имейлите, които Хорхе Меси, баща и агент на Лионел, е разменил с бившия президент на Барселона Джосеп Мария Бартомеу и тогавашния борд на директорите. В него се разкриват част от условията, поставени от двете страни, за да се стигне до нов контракт и се разкриват причните защо това не се е случило, а аржентинецът е преминал в ПСЖ.

Всичко започва на 4 май 2020 година, когато Бартомеу е изпратил първото предложение до бащата на Меси. В него се казва, че ръководството желае Меси да преподпише за още една година, като всяка следваща година споразумението автоматично ще бъде удължавано с още 12 месеца, при условия че до 30 април на съответния сезон Лионел Меси не изрази някакво друго желание пред клубното ръководство. Според Бартомеу това би било перфектно за всички. Според „Мундо Депортиво“ Хорхе Меси е поискал в отговор ложа на „Камп Ноу“ за близките на аржентинеца, както и частен самолет за цялото семейство, с който те да летят до Аржентина по време на коледните празници. От Барселона са приели и тези условия.

Няколко седмици по-късно, на 11 юни, адвокатът Хорхе Пекур е изпратил нов мейл до Бартомеу, главния изпълнителен директор Оскар Грау и шефа на правния отдел на каталунците Ромен Гомес-Понти, в който е изброил 11 условия, които Лео Меси е поставил, за да поднови договора. Условията явно са били приети, след което от клуба са поискали Меси да се съгласи да намали заплата си с 30% заради финансовата криза, причинена от пандемията. Обещанието от страна на клуба е в следващите сезони сумите, от които Меси се отказва, да му бъдат възстановени. Пекур е отговорил, че за доброто на клуба Лео и баща му приемат тези условия.

Няколко дни по-късно обаче идва и голямото разминаване между двете страни, след като президентът Бартомеу е отказал да намали освобождаваща клауза в договора на Лионел Меси, за да не се създава впечатлението, че за играча вратата на клуба винаги е отворена и той може да си тръгне, когато пожелае. Освен това президентът е отказал да включи плащане от 10 милиона евро като премия за Меси при самото преподписване. В допълнение от клуба са блокирали всяка възможност за увеличение на заплатата на аржентинеца, докато приходите на клуба не надхвърлят отново 1 милиард, както бе обявено в последните години педи пандемията. Това предложение обаче не се е понравило на лагера на Меси и те са го отхвърлили. Така преговорите са били прекратени, след което през август Меси подаде прочутата си молба, че иска да напусне. В крайна сметка тя не бе удовлетворена и №10 остана на „Камп Ноу“ още един сезон. 

Завръщането на Меси в Барселона не е изключено за следващото лято, когато му изтича договора, въпреки че засега записва феноменален сезон за френския гранд - ПСЖ.