Ръководството на Барселона в момента обмисля как точно да санкционира нападателя Усман Дембеле след поредното му нарушение на дисциплината. Изданието „Спорт” твърди, че в момента босовете решават дали да не лишат от заплата младока в срок от 11 до 30 дни.

Каталунците сега решават дали да се позоват на точка от настоящото споразумение между Професионалната футболна лига и организацията на футболистите в страната. Там се предвиждат наказания именно за нарушаване на вътрешноклубната дисциплина, а 22-годишният Дембеле не за първи път допуска подобни провинения. Този път нещата опират до това, че играчът не е докладвал пред медицинския щаб за контузията, която претърпя при загубата 0:1 от Атлетик Билбао в първия кръг, тъй като моментално заминал за Франция, за да се види със семейството си.

Едно от възможните последствия именно е лишаване от правото на труд и заплата в период от 11 до 30 дни. Разбира се, има ограничения в максималния размер на финансовата санкция, която може да произтече при такъв сценарий, като тя не бива да надвишава една четвърт от месечната заплата.

В случая на Дембеле възнаграждението му за месеца възлиза на 2 милиона евро. Според разпоредбите максималното наказание от 25 процента може да бъде наложена само за първите 100 хиляди евро. Към получените по този начин 25 хиляди евро клубът има право да отнеме максимум 10 процента върху остатъчната сума, т.е. още 190 хиляди евро в конкретния случай. Така максималната стойност, от която Барса може да лиши Дембеле, прави 215 хиляди евро.

Според „Спорт” ръководството на клуба възнамерява да наложи средна по размер глоба от порядъка на 150 хиляди евро, но с последно предупреждение за далеч по-сериозни санкции при нов рецидив от негова страна.