Течеше 1:15 след полунощ местно време, когато в Тбилиси приключи драмата. 5:4 за Барселона срещу Севиля. Суперкупата е за каталунците след продължения и невероятни обрати.

В България беше 0:15 – идеален час за старт на коментарите по форумите. Какво беше това, което гледахме? Някакъв цирк, някакъв театър, изпълняван от блестящо подготвени за ролите си футболисти? Продуцирано някъде в Азия тото, изпипано с мръсни ръце зрелище, носещо огромни черни пари на нелегални букмейкъри? Или просто невероятен футболен мач?

Всеки има право на мнение. Даже е добре, че има толкова много разбирачи, защото върху богатата палитра от гледни точки може да се разсъждава за футбола.

Аз ще споделя моята, без да твърдя, че е меродавната. Странно е, да. Когато в целия изминал кръг от нашата „А“ група са били отбелязани цифром и словом 6 /шест/ гола, някак си не се връзва в нашите представи, че само в един двубой, при това за международен трофей, ставаме свидетели на девет. Нищо, че именно в нашата „А“ група през миналия сезон един отбор бе обвинен в изиграването на 9 нагласени мача. И после се отказа от участие дори в третото ниво на родния футбол. А представяте ли си колко са били всъщност уредените мачове у нас за един сезон!

Щом се прави у нас, явно навсякъде е валидно. Сигурно е така. Но в този сблъсък едва ли.

Този мач за Суперкупата на Европа по зрелищност, драматизъм и резултатност се нарежда на челна позиция в топ 10 на всички големи финали, изиграни някога на международно ниво. През новия век се сещам за Ливърпул – Алавес /5:4/ и Ливърпул – Милан /3:3/. Този Барса – Севиля не им отстъпваше.

И този мач ни идва на помощ, за да захапем и втората категория разбирачи. Онези, които виждат в Испания само един атрактивен сблъсък – между Реал и Барса. Онези, които наричат „циркаджии“ испанските отбори. В по-добрия вариант, в по-лошия има етнически, даже расистки отенък. И тези хора не виждат или не искат да виждат пълната доминация в Европа на отборите от Иберийския полуостров в последните години. Превъзходството им и в двата евротурнира. Абсолютно и категорично. И факта, че освен Барселона и Реал, има поне още два силни отбора, които им се опълчиха и които се изявиха прекрасно на международната сцена, даже нееднократно – Севиля и Атлетико Мадрид. Всъщност отличната продукция на испанския футбол се вижда в изпълнение на доста тимове, но сега няма да спорим.

Или пък може би е имало намеса на извънземните в нагласянето на този резултат? Не, бъдете сериозни. Всъщност – да! Имаше намеса на извънземни. На едно извънземно поне, с името Лео Меси.

5:4 между Барса и Севиля беше спектакъл, аткракция, шоу!

Браво на победителите от Барса, но браво също и за Севиля – за непримиримостта, духа и класата.

Това е. А мнения може да има всякакви.