Барселона и Реал Мадрид не успяха да изиграят най-добрия мач в сблъсъка помежду си от 14-ия кръг на Примера дивисион. Това Ел Класико със сигурност няма да влезе в историята на най-запомнящите се съперничества между двата футболни гиганта. Дори двете най-големите звезди на играта – Кристиано Роналдо и Лионел Меси бяха бледа сянка на себе си в 90-те минути на „Камп Ноу“. Футболът, който двата отбора демонстрираха не бе от познатото ниво, но за това може да се намерят много причини.

Факт е, че Барселона не изглежда на себе си в този период от сезона. Каталунците са постоянно преследвани от контузии, а това е един от основните проблеми за решаване пред старши треньора Луис Енрике. Дори в седмицата преди титаничния сблъсък той трябваше да пали свещи и да се надява, че Жерар Пике, Жорди Алба и най-вече Андрес Иниеста ще бъдат на линия за Ел Класико. Капитанът на Барселона е моторът на отбора и в последните мачове се видя, че отборът не е същия без него. Още по-сериозният ребус пред „блаугранас“ е, че Иниеста е на 32-години и няма да става по-млад, а точно обратното. Магьосникът е единственият диригент, който остана в халфовата линия на отбора, след като съотборникът му Шави Ернандес напусна преди един сезон и половина. Отсъствието на Иниеста прави Барселона по-лесно предсказуем отбор, който лесно може да бъде разгадан от съперниците. Заместниците на Андрес не само, че не успяха да убедят, но принудиха Луис Енрике да ги върти в опит да намери най-оптималния вариант за всеки мач.

Барселона е в серия от три поредни равенства в Ла Лига. Проблемът не е, че каталунците не могат да намерят пътя към победата, а начинът, по който играят. От играта на тима липсва блясъкът, който стана толкова характерен за Меси и компания. Дори няма помен от футбола, който воденият от Луис Енрике отбор демонстрира през по-голямата част от миналия сезон. Барселона доминираше с тоталния си футбол, от който сега няма и следа. Лионел Меси продължава черната серия да няма отбелязан гол в Ел Класико, откакто Луис Енрике пое отбора. Неймар забрави какво е това да се вкара гол и вече близо два месеца няма отбелязано попадение. Бразилецът все пак продължава да бъде футболистът с най-много асистенции през сезона в Европа. Единствено Луис Суарес запазва хищническия инстинкт пред гола, но и той намали оборотите, с които бележеше.

Ротациите на Луис Енрике са едно от обясненията за по-слабото представяне на Барселона от началото на сезона. Треньорът прави много чести промени в халфовата линия, което води до спад в играта на тима. В същото време наставникът по този начин запазва свежи играчите си с перспектива към дългия сезон.

Ел Класико не даде отговор на въпроса кога Барселона ще излезе от ситуацията, в която се намира? Проблемът не са резултатите, а играта и липсата на блясък. Дали със завръщането на диригента в халфовата линия нещата няма да си дойдат на мястото, предстои да видим. Поне от 30-те минути, в които Иниеста се появи на терена на „Камп Ноу“ може да предположим, че неговото завръщане ще даде позитивна нотка в представянето на отбора. Той не се нуждаеше от много време, за да припомни за възможностите си и само неточността на Лионел Меси в завършващия удар лиши Барселона от втори гол в Ел Класико.

За Барселона Ел Класико може да се раздели на две части – 60-та минута и след това. Иниеста влезе в игра и даде светлина в играта на каталунците. През първия час футболистите на Луис Енрике определено се затрудняваха при владеенето на топката и нейното разиграване. Имаха леко надмощие, което почти не си личеше от доста убедителната преса на Реал Мадрид по терена. След 60-та минута Барселона взе контрола не само над топката, но и на срещата. Иниеста влезе на терена и започне да плете комбинациите в каталунския състав. Той взе диригентската палка, което е нещо характерно за него и започна да дирижира атаките на отбора. Влизането в игра на Андрес Иниеста подейства като магия за Барселона. Любопитното е, че повечето анализатори акцентират на зависимостта на Барселона от Лионел Меси, а по всичко изглежда, че каталунците са много по-зависими от присъствието на своя капитан на терена.

Завръщането на Андрес Иниеста е лъч светлина, но Барселона трябва да се подготви за живот без него. Факт е, че магьосникът не е забравил магиите си. Остава да го видим на сто процента готов и отново в действие.