Барселона – това е доминаторът на новия век. В миналото столетие вечният съперник Реал бе водещият отбор в Испания и в Европа. Сега ролите се размениха. Каталунците вече не са вечно вторите, оставиха този тежък приз за „белите“ от Мадрид.

Седем титли за последните единадесет сезона, три спечелени трофея в Шампионската лига, а четвъртият е много близо. Всичко това – все в годините на Меси.

Точно, когато си мислехме, че краят на бляскавата Барса е дошъл, а с него и упадъкът на Меси, аржентинецът някак си успя отново да се издигне, да полети и да поведе своя отбор към титла, а много вероятно и към требъл.

Нещата изглеждаха почти приключили за Барселона. Точно след зимната пауза каталунците паднаха с 0:1 от Реал Сосиедад. Меси не бе титуляр, тъй като се завърна по-късно от празниците в Аржентина. Луис Енрике му бе дал разрешение за това, но реши да прояви творчество, а Меси не обича да стои на пейката. Ядоса се, скараха се с Енрике и всичко вървеше към уволнението на треньора. И дори се заговори за немислимото доскоро напускане на Меси. Тогава се намеси президентът Бартомеу. Говори с Енрике, говори с Лео и с баща му, а какво точно – никога не казаха. Но това беше повратната точка.

Меси видимо пое нещата в свои ръце, грабна диригентската палка, показа кой е шефът и Барса отново разцъфтя. Печатът върху успеха е на Меси и е безспорен, но не е само негова заслуга. Аржентинецът откри двама блестящи партньори в атака, двама нови големи приятели, а от съдружието МНС – Меси, Неймар, Суарес, струеше щастие.Меси бележеше и подаваше, асистираше и пак реализираше, но и другите двама южноамериканци показаха забележителна висота.

При Луис Енрике тимът заигра по-директно, владеенето на стила тики-така поспадна в проценти, така, както малко намаля процентно и самият контрол върху топката. Но това бе за добро.

Много важна се оказа и непромокаемостта на защитата – традиционно ахилесовата пета на Барселона. И, разбира се, двамата страхотни вратари – Клаудио Браво в първенството и Тер Стеген в Шампионската лига.

Всичко това върна изящността и победите отново на „Камп Ноу“. Където вече викнаха „едно“, а са подготвени да продължат с броенето до три. За требъл през този сезон.