Краят настъпи - El peor final de ciclo!*

След като Хосеп Гуардиола напусна треньорския пост в Барселона, се заговори за края на доминацията на каталунците. При Тито Виланова краят не дойде, въпреки че бе предричан от много специалисти. Краят за Барселона настъпи сега – през сезон 2013/2014, когато начело на тима е Херардо Мартино. Вярно е, че Барселона все още има хипотетични шансове да спечели титлата в Примера дивисион, но това няма да промени нещата.

Тата Мартино може да е много миловиден, но има основната вина за края на ерата – “El peor final de ciclo!” Пътят на Тата изглежда предначертан. Всичко друго освен еднопосочен билет за Буенос Айрес ще бъде изненада и най-вероятно ще удължи несъстоятелното положение, в което Барселона се намира. Мартино се опита да промени Барса, но така и не успя. Не само, че не успя, но в опитите си да промени стила на игра на отбора, той обезличи каталунците. Краят на този етап от развитието на Барселона настъпи в рамките на една седмица. Кулминацията бе отпадането от Атлетико Мадрид, епилогът бе загубата от Гранада, която на практика направи нулеви шансовете на отбора да спечели титлата в Примера дивисион, а апотеозът бе загубата на финала за Купата на Краля от Реал Мадрид. И в трите мача, които белязаха края на цикъла, Барселона игра апатично, дезориентирано, без никаква идея, без желание за победа, без стръв да бъдат защитени цветовете на клуба. И в трите решаващи срещи ги нямаше големите – Лионел Меси, Шави Ернандес, Франсеск Фабрегас. Единствено Андрес Иниеста и донякъде Неймар се опитаха да защитят реномето на Барселона. И в трите мача Мартино повтори едни и същи грешки, което само показва, че аржентинецът няма капацитета да води отбор от такъв ранг. Инатът с пускането на Фабрегас в титулярния състав и в трите мача се оказа най-големият провал на Тата. Сеск не успя да улучи ваксата в нито един от трите сблъсъци и плачеше за смяна още в 30-та минута. Аржентинецът не реши проблемите на Барселона в защита. Каталунците разполагат само с един приличен централен защитник, но няма как цял сезон да се оповават на Жерар Пике. Мартино не успя да направи от Неймар и Меси тандема, който всички очакваха. Треньорът на Барселона не намери алтернатива на многото подавания. Каталунците пробваха „някакви” центрирания, които са безкрайно неефекасни с оглед ръста на футболистите. Мартино така и не гласува доверие на младите футболисти, въпреки че някои направиха отлично впечатление. Специалистът дори не даде шанс на някои от обещаващите талантливи защитници, когато можеше да стори това, а разчиташе на едни и същи играчи. Тата сбърка с подготовката на отбора, защото Барселона започна силно сезона и игра на високо ниво до към януари, но след това последва спад в най-важните месеци от сезона.

Краят, но и ново начало...

източник: Gulliver/Getty Images

Краят настъпи! Затова не е виновен само Херардо Мартино. Някои основни играчи го подведоха, други така и не влязоха във форма.

Краят, но и ново начало...

източник: Gulliver/Getty Images

Лионел Меси не е същият футболист. След контузията, която той получи преди година аржентинецът се промени. Втора травма през ноември го извади от игра за близо два месеца и също му повлия. Лео вече не е извънземен, или поне не през този сезон. Причините са много. Меси може би не е напълно възстановен от контузиите, които го преследваха. Или мисли за Мондиал 2014. Фактът е, че Лионел Меси трябва да защитава златната си корона, защото бележи много голямо отстъпление през последните 12 месеца. Напрежението върху „Бълхата” ще се увеличи още повече с наближаването на Световното първенство в Бразилия. Изявите му ще бъдат следени с лупа, но Меси е притиснат до стената и трябва да отговори на „доброжелателите” си. Световното първенство е сцената, която дава възможност на Лионел Меси да затвори устата на критиците и да покаже, че наистина през последните месеци се е концентрирал изцяло върху най-големия спортен форум в света. Слабо представяне на Лео в Бразилия ще постави изключително много въпросителни, дори и за бъдещето на аржентинеца на „Камп Ноу”. Факт е, че Меси дръпна ръчната през последнтие 12 месеца при представянето си за Барселона, но това може да му бъде простено. Звездата на каталунците игра шест години на толкова високи обороти, че един по-слаб сезон (според поставените от него високи параметри) може да му се прости, стига да не се превръща в тенденция.

Настъпва краят за Шави Ернандес. Великият маестро в халфовата линия на тима трябва да отстъпи диригентската палка. Футболистът на Барселона вече не играе на познатото високо ниво. Това може да бъде констатирано от изминаващите мачове през сезона. Не е случаен фактът, че 34-годишният футболист все по-често получава почивка в мачовете от първенството срещу по-слаби съперници. Шави не е първа младост, а неговият пост е от основно значение за играта на Барса. Ернандес трябва да вземе решение дали ще прекрати кариерата си след Световното първенство в Бразилия или ще се опита да играе поне още един сезон, но със сигурност трябва да отстъпи титулярното място в Барселона. Шави нееднократно е изразявал желанието си да се занимава с треньорската професия, след като сложи край на футболната си кариера, така че не е изключено след някоя и друга година да видим магическият халф до страничната линия и да води любимия си отбор. Това ще покаже само времето.

Карлес Пуйол вече обяви своето решение да напусне Барселона след края на сезона, като не е изключено сърцатият капитан да сложи край на професионалната си кариера, тъй като е измъчван от много контузии. Краят настъпи и за Виктор Валдес, който със сигурност напуска. Краят идва и за Хосе Пинто, защото Барселона се нуждае от по-добър втори вратар.

Краят може да настъпи още за Даниел Алвеш, Хавиер Масчерано, Адриано, Алекс Сонг, Педро Родригес, Кристиан Тейо и Алексис Санчес.

Краят, но и ново начало...

източник: Gulliver/Getty Images

Край, но и ново начало...

Краят настъпи, но след всеки край идва време за ново начало. Ново начало, което във футбола е нещо неусетно и обикновено се маркира от нов сезон, от спечелен трофей, от важен момент, който бележи новото начало. Дори само напускането на Пуйол и Валдес ще маркира едно ново начало, въпреки че промените, които се задават би трябвало да са по-всеобхватни.

Най-важно е намирането на заместник на Херардо Мартино. Вариантите не изглеждат много, въпреки многобройните спекулации. Времето за експерименти изтече. Сега настъпи времето Барселона да вземе треньор с авторитет, дали ще бъде Юрген Клоп или друг ще стане ясно след края на сезона. Със сигурност кредитът към Херардо Мартино е изчерпан, а неговото оставане на поста ще задълбочи проблемите.

Барселона има забрана от ФИФА да прави трансфери и ако това наказание влезе в сила от лятото, то каталунците ще бъдат притиснати до стената, защото промените са задължителни и неизбежни. Защото Барселона има нужда от двама нови вратари, двама нови защитници и поне един нов офанзивен футболист. Марк-Андре тер Стеген, Кейлър Навас, Давид Луис, Тиаго Силва, Матс Хумелс и Марко Ройс са само част от имената, които се спрягат за трансфери на „Камп Ноу”.

Барселона също така трябва да погледне към школата. През миналата година клубът се раздели с един от най-големите си таланти Тиаго Алкантара, който премина в Байерн Мюнхен. В момента обаче отборът разполага с не по-слаби футболисти и таланти от Тиаго.

Ла Масия отговори по най-добрия начин на ФИФА за наложеното наказание, след като спечели младежката Шампионска лига. Само в този състав на каталунците има скъпоценни камъни, като Мунир Ел Хадади, който може да реши проблема на отбора в атака, като Адама Траоре, който има потенциала да се превърне в много по-добър от Педро и Алексис, като Ондоа, който може да реши проблемите на вратарския пост, като Родриго Тарин, който е чудесна алтернатива в центъра на защитата, като Каптум, Ортега и Енгуен, които са поредните талантливи халфове научени да отиграват максимално бързо топката в стил „тики-така”.

Не трябва да се забравя, че Барселона разполага с халф като Серхи Роберто, който впечатли Зинедин Зидан и французинът дори настояваше да бъде привлечен в Реал Мадрид. Каталунците имат испански национал за десен бек в лицето на Мартин Монтоя. Той получи доверието на Висенте дел Боске, но много рядко успяваше да намери място в състава на Херардо Мартино.

Барселона разполага с още таланти, като защитниците Серхи Гомес, Патрик, Карлес Планас и Франк Баняк, халфовете Серхи Сампер, Денис Суарес и Пол Клавет и нападател като Жан-Мари Донгу, които очакват своя шанс, но не го получиха при Херардо Мартино, който се оказа твърде консервативен.

Барселона разполага с едни от най-талантливите, желани и следени играчи в цял свят. Барса е един от малкото клубове в света, който може да си позволи да има толкова нешлифовани диаманти. Те заслужават своя шанс и времето им настъпва!

За Барселона краят и новото начало се преплитат, защото клубът разполага с голям ресурс.

Един от водещите журналисти на „Марка” бе запитан часове преди финала за Купата на Краля на Испания, дали това е краят на този цикъл от развитието на Барселона, още повече, че ФИФА наложи наказание на клуба, което му забранява да прави трансфери в следващите два прозореца. Той отговори така: „Не, не е край! Барселона разполага с едни от най-големите таланти в света!”

Ново начало...

*Най-лошият финал на цикъла!