Барселона спечели шампионското отличие в Примера дивисион за осми път в последните единайсет години. Тенденция, която само затвърждава впечатлението за доминацията на „блаугранас“ в испанското първенство през XXI век. Барселона имаше преднина от 12 точки пред Реал Мадрид и 8 пред Атлетико, когато каталунците изпаднаха в криза и поставиха на карта шампионската титла. В края на сезона може да се каже: „Кралят е жив!“. Барселона дублира шампионското отличие от миналия сезон, след като намери сили и реагира достатъчно навреме, за да си осигури титлата. Принцът обаче е нов. Бяхме свикнали през последните сезони надпреварата в Ла Лига да бъде между Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Съревнование, което се пренесе дори извън терена. Това съревнование няма да престане поне, докато двамата играят в Ла Лига, но „принцът“ на испанското първенство е нов – Луис Суарес. Уругвайският футболист остави двамата големи зад гърба си и загатна, че той не им отстъпва поне в голмайсторските умения.

Луис Суарес вкара 40 гола в 35 мача в Примера дивисион, с което заслужено спечелили приза „Пичичи“. 29-годишният нападател освен това има 59 гола във всички надпревари през настоящия сезон. Ла Лига се превърна в Лигата на Суарес. Докато всички погледи бяха вперени за поредна година в Меси и Роналдо, Ел Пистолеро открадна шоуто. През лятото на 2014 година всички се чудеха на хода, който предприе Барселона. Каталунците броиха повече от 80 милиона евро, за да вземат Суарес от Ливърпул, въпреки че уругваецът бе наказан от ФИФА заради ухапването на Джорджо Киелини по време на Световното първенство в Бразилия. Две години по-късно със сигурност няма нито един, който да се пита защо Барселона се реши на тази крачка, да привлече Суарес. Още през миналия сезон той доказа на какво е способен и вкара изключително решаващи попадения със „синьо-червения“ екип. През настоящата кампания ефективността на Суарес бе още по-убийствена. Той записа четири хеттрика срещу Ейбар, Атлетик Билбао, Селта Виго и Гранада, а също така вкара по четири гола в два двубоя срещу Депортиво Ла Коруня и Спортинг Хихон. Луис Суарес доказа, че е голмайстор от световна класа, а само след няколко дни това ще бъде узаконено, след като той спечели за втори път в последните три години Златната обувка.

И когато говорим за головата мощ на Луис Суарес, няма как да подминем звездата на Барселона Лионел Меси, който подчини играта си на колектива. Аржентинецът влезе в ролята на диригент, който с умели пасове извеждаше на голови позиции, както Луис Суарес, така и Неймар. Меси завърши под зададените от него през последните години като граница 30 гола в Ла Лига, но за сметка на това е лидер по асистенции. Също така не трябва да се забравя, че аржентинецът бе извън игра два месеца, които по един или друг начин му се отразиха на формата.

Барселона бе притиснат до стената, отпадна от Шампионска лига, но реагира и успя да спечели титлата в Ла Лига. Потенциалът на каталунците е невероятен и за това говори серията от рекордните 39 мача без загуба във всички турнири. Поредицата от двубои без поражение продължи пет месеца. В нея воденият от Луис Енрике тим записа истински голови шедьоври. Разколебаването и кризата в отбора настъпиха в изключително неподходящ момент – точно най-решаващите двубои от сезона, когато всяка грешка струва скъпо. Грешката струваше отпадането на Барселона от Атлетико Мадрид и прощаването с амбициите за дубъл в Шампионската лига. Лошата серия на Барселона съвпадна и с най-дългата голова суша на Луис Суарес. И когато „дюшекчиите“ и Реал Мадрид вече настъпиха здраво Барселона в Ла Лига, каталунците успяха да реагират и да задържат първото място, а по този начин и да спечелят шампионската титла. Головете на Суарес спряха пропадането на Барселона. Той отбеляза 14 гола за последните пет победи на отбора през сезона. Не случайно в Испания написаха – Ла Лига-та на Суарес!

В Барселона треньорският пост винаги е пораждал дискусии заради невероятните играчи, които има в състава. Постиженията на Хосеп Гуардиола и изключителната му работа продължават да се поставят под съмнение. Същото важи и за Луис Енрике. Фактите обаче говорят, че Енрике за втора поредна година успя да изведе Барселона до титлата в най-силното и оспорвано европейско първенство. 46-годишният специалист запази философията за играта, но вкара и нотка от себе си.

Лионел Меси продължава да е барометърът за Барселона, тризъбецът в атака е от злато, но за да запази Барселона печелившата формула, само „Абракадабра“ изглежда, че няма да е достатъчно.

Доминацията на Барселона в Примера дивисион продължава, поне до следващия сезон...