Шави Ернандес напуска Барселона, но в същото време завинаги остава част от Барселона. Маестрото на испанския и европейския футбол слиза от голямата сцена по най-достойния начин. Той изчака една година, за да се оттегли като победител, на върха, с минимум едно шампионско отличие в ръката си. Шави напуска Барселона след осмата си титла с отбора, спечелена в неделя в мача с Атлетико Мадрид, след който той плака от радост. Той е футболист на Барселона от 1998 година и има над 760 мача с фланелката на каталунците, от които над 500 са в Примера дивисион.

Маестрото на испанския футбол е признат от всички – от най-близките си и от най-големите си врагове. Няма играч или специалист, който да не свали шапка на един от най-изящните полузащитници за всички времена във футбола. Шави е символът на една идея. Шави е символът и на кройфизма – победата на една идея за футбола над покупката на звезди за милиони. Шави е единственият играч в Примера, асистирал за повече от 100 гола. Персонален трофей геният не получи.

След неговото оттегляне играта губи един от най-големите си таланти. На терена, с топка в крака Шави може да направи всичко. Най-титулуваният испанския играч напуска голямата футболна сцена. Футболният творец от Тераса има 23 спечелени отличия до този момент в своята 17-годишна кариера - 8 титли на Испания, 2 Купи на Краля, 6 Суперкупи на Испания, 3 трофея от Шампионска лига, 2 Суперкупи на Европа, 2 отличия от Световното клубно първенство. В края на сезона златните медали на Шави може да се увеличат с още два.

На 18 август 1998 година Шави Ернандес обуваше нервно футболните си обувки в съблекалнята за дебют. Луис ван Гаал го пусна във финала за суперкупата срещу Майорка, а младият надъхан халф вкара гол. "Бях като петле, тичах напред до преумора", разказва с усмивка за онези години Шави.

Той е сърцето на успехите на Барселона и на националния отбор на Испания. Хосеп Гуардиола наложи стила „тики-така“ в Барселона, но Шави въплъщава всичко, което се изисква за практикуването на този тип игра. Безгрешен в паса, непримирим в битката, точен и спокоен в решителния момент. Шави Ернандес бе лидерът и в Барселона и в националния отбор.

Шави Ернандес е най-големият футболист в цялата история на Испания. Той тотално доминира на терена и е изключително прецизен. - Величието на Шави дори е признато от един от неговите големи съперници на футболния терен, Кристиано Роналдо. Португалецът винаги се е изказвал много ласкаво за Шави. Той заслужаваше да спечели "Златната топка". Шави се оттегля, без да е спечелил това отличие. Това обаче не го прави по-малко Велик. През 2010 г. никой не заслужаваше повече от него "Златната топка!"

Шави в нито един момент не изпадна в позицията да се бие в гърдите и да обяснява колко е велик. Той винаги бе обединяващата фигура, както в Барселона, така и в националния отбор. Това се потвърждава и от наскоро появилата се информация, че Шави е провел разговор с Меси през януари, когато Барселона бе в криза. Той се е срещнал с Меси и му е казал: "Ние не може да си позволим с нас да стане това, както през миналата година /без трофеи и слабо представяне през целия сезон - бел. на пр./. Ти искаш Кристиано да спечели поредната Златна топка? Престани да се правиш на глупак!"

За националният отбор Шави записа 133 мача и умопомрачителна доминация за 6 години в световния футбол. Завинаги остава в историята с една световна и две европейски титли. Шави промени националния отбор и бе в основата на генерацията победители, които заграбиха две европейски и една световна титла поред. Той промени съдбата на този отбор, а тимът промени футболната история, защото едва ли някой някога ще повтори трите поредни титли. Шави загуби само 4 пъти официални мачове с Испания за 6 години. "Няма друг като него", поклати тъжно глава селекционерът Висенте дел Боске. Така е. Не само Испания няма.

Шави притежава много трикове с топката в своя арсенал, но всички те имат реална цел. Повечето му отигравания са с безмилостна ефективност и красотата.

Получилият купища награди британски журналист Йън Чадбанд нарече Шави “най-недооцененият гений в света на спорта”.

Школата на Барселона възпитава да се играе атакуващ футбол, с характерно владеене на топката. Шави е истинският пример. Той е майсторът на постепенния пас.

Пред 35-годишния футболист предстоят още два големи финала, които той със сигурност иска да спечели. Шави ще има възможност да завърши своята кариера още по-бляскаво, защото на Барселона предстоят двубои за финала за Купата на Краля срещу Атлетик Билбао на „Камп Ноу“ и за финала на Шампионска лига срещу Ювентус на „Олимпиящадион“ в Берлин.

Испанската футболна федерация промени процедурата по връчване на шампионската титла и златните медали, заради Шави. По принцип награждаването на шампиона става на старта на всеки сезон. Маестрото заслужаваше това изключение и ще получи възможността да вдигне победоносно титлата в последния си шампионатен мач на „Камп Ноу“.

Маестрото с футболната топка в крака слиза от голямата сцена. Без него играта нямаше да е същата през последните 17 години. Геният на испанския футбол. Шави беше крайъгълният камък, около който се въртях успехите на Барселона и националния отбор на Испания през последните години. Той е гениален плеймейкър, способен да върти играта на всеки отбор, в който попадне. Шави винаги ще си остане един от големите гении на футболната игра.

Шави, разбира се, не пропусна да хвърли ръкавицата още преди да си е взел заслужената почивка и се закани да се завърне на голямата сцена, но в ролята на треньор. Дали това ще стане факт ще покаже времето.