Атлетико Мадрид елиминира Барселона от Шампионската лига. Каталунците спукаха гума в най-неподходящия момент от сезона, когато сa решаващите мачове в битката за трофеите. В последните три седмици воденият от Луис Енрике отбор „изчезна“. Направо се изпари. Изчезна красивият и доминиращ стил на игра, резултатният футбол, плетеницата от впечатляващи красиви изпълнения от страна на Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар. Всичко в играта на Барселона се изпари. Загубата на „Висенте Калдерон“ бе само апотеоз на безидейността и безсилието на футболистите. След елиминирането от турнира Барселона изпадна в нокаут, който е с непредвидими последици, защото до края на сезона остават още шест кръга, а освен това каталунците имат да изиграят и финал за Купата на Краля срещу Севиля.

На „Висенте Калдерон“ Барселона представи една от най-пошлите си продукции в последните години. В играта на отбора липсваха идеи, липсваше футболът. Отборът бе психически и физически изхабен в максимална степен. Иван Ракитич и Неймар отсъстваха от терена. Бразилецът претендира за един от най-ключовите играчи в екипа на Енрике, но отсъстваше в най-важния мач от сезона. Жорди Алба и Даниел Алвеш бяха пълни дупки, а представянето им може да се оприличи само с една дума – жалко. Посредственото представяне на Барселона бе белязано и с изключително слабите изяви на триото в атака, което само до преди няколко дни бе символ на голова мощ, креативност и фантазия. Луис Енрике пое вината след отпадането, но голямата вина е именно на играчите, които подведоха своя треньор. Лионел Меси се намира в един от най-слабите етапи в своята кариера. Няма по какъв друг начин да бъде описано представянето на звездата в последните двубои на тима. Аржентинецът не успя да се разпише в пети пореден мач с екипа на каталунския тим, а такова нещо с него се случва за първи път от 2010 г. Освен това Меси няма и асистенция в тези пет срещи. Той не успя да отбележи гол №500 в кариерата си в най-важния мач на Барса за сезона. За последно се разписа срещу Арсенал през март. Причините не са ясни, въпреки многото спекулации относно кондиционното състояние на аржентинеца. В същото време обаче нито Неймар, нито Луис Суарес не успяха да вземат диригентската палка от него и да поведат тима. Само за доказателство, че уругваецът е голов хищник, а бразилецът все още не е готов за главната роля. Андрес Иниеста отново бе над всички, а все по-притеснителен става въпросът какво ще прави Барселона без гениалния маестро. Каталунците все още нямат отговор на него, но времето изтича и става все по-належащо да бъде намерен такъв.

Барселона показа, че не си е научил урока от преди две години и отново попадна в капана на Атлетико Мадрид. Футболистите на Луис Енрике се поддадоха на провокациите, на напрежението. Стигна се до сбивания, загуба на време, отчаяние. Добре познати похвати от стила на игра налаган от Диего Симеоне в Атлетико Мадрид. Съвсем логично цялата ситуация приключи с бедствие. Отпадането от Шампионската лига носи със себе си непредвидими последици, които могат да костват на Барселона и загубата на шампионската титла в Примера дивисион. Тепърва ще си проличи по какъв начин ще се отрази поражението на играчите и на тяхното представяне.

Барселона е притиснат до стената и трябва да намери начина, по който да отговори. Вече е ясно, че традицията нито един отбор да не печели в две поредни години трофея от Шампионската лига се запази. В Барселона даваха ясни сигнали, че са наясно, че рано или късно моментът, в който ще допуснат спад в представянето ще настъпи. Това стана факт в най-неподходящия момент за сезона, а реакцията на Меси и компания ще се очаква с голям интерес. Дали най-голямата звезда на съвременния футбол и неговите съотборници ще се поддадат на напрежението и ще се стигне до още по-сериозен провал или Барселона ще се надигне бързо и ще реагира? Предстои да разберем съвсем скоро.

Барселона е в нокаут, а последиците са непредвидими!