Легендата на камерунския футбол Самуел Ето’о направи интересно изказване спрямо своя бивш наставник в Барселона Хосеп Гуардиола. Нападателят говори по време на специална галавечер, като заяви, че все още обмисля дали да стане треньор, а ако го направи, би било заради вдъхновението му в тази професия – Луис Арагонес.

В същото време той отвърна студено на похвалите, които миналия месец Гуардиола му отправи – испанецът го описа като „един от най-добрите, които е тренирал” – и заяви, че се е влюбил в Пеп като наставник, но не и като човек. Не е тайна за никого, че Гуардиола искаше да махне Ето’о от Барселона още в дебютния си сезон начело, а го стори наистина година по-късно.

„За да бъда треньор, трябва да уча много. Моят късмет като играч бе, че срещнах един мъдър човек, който сега почива в мир: Луис Арагонес. Той ми каза да слушам моите близки. Очевидно да бъда треньор е мисъл, която се върти в главата ми. Засега все още го асимилирам”, заяви Ето’о.

„Най-добрият треньор, който съм имал? Всички са били специални. Не е лесно да избера някого, но ако трябва да е само един, това ще е Луис. Когато бях играч на Майорка, имахме един разговор в неговия кабинет, който промени живота ми. Той ми каза, че съм постигнал всичко в Майорка и сега е времето да отида в друг отбор, за да проверя какво е истинското ми ниво. Тогава си мислех: „Какви ги говори този?” Луис имаше знаменит характер, но знае как да го използва. Помня веднъж в Сарагоса как почти ми удари глава. На следващия ден си призна, че действително е искал да ме удари. Беше ми като баща. Би било огромна чест да приличам на него като треньор.”

„Много съм горд от това, което Почетино постига. Ако един ден реша да ставам треньор, първият човек, с който ще искам да се видя, ще бъде той. Казвал съм му го. Гуардиола? Влюбен съм в него като треньор, не като човек. С него се научих да играя футбол. Разбирах го по-добре от всеки друг.”

„Моуриньо пък ме остави на пейката в течение на месец и ме караше да загрявам напразно. Той човъркаше в главата ми, за да ме направи негов. Разговаряхме в неговия офис. Едва тогава научих какво иска от мен – да си върна най-доброто ниво. А аз го сторих. После спечелихме всичко. В Интер бяхме отбор от 11 воини, печелехме по различен начин”, добави Ето’о.