Барселона съхрани 100-процентовия си актив в Ла Лига, като успя да извоюва победа на едно от традиционно трудните места за гостуване – стадион „Аноета”. Отборът на Ернесто Валверде осъществи пълен обрат от 0:1 до 2:1, който стана факт след два бързи гола през второто полувреме.

Въпреки всичко домакините направиха много солиден мач, а каквато и вина да имаше техния вратар Херонимо Рули за попаденията на „блаугранас”, той отрази един куп други възможности, които можеха да направят резултата далеч по-категоричен.

Феновете на Сосиедад по трибуните изригнаха още в 12-ата минута, когато един пряк свободен удар хвана гостите неподготвени. Ектор Морено спечели въздушния дуел и с глава насочи топката към Ариц Елущондо, чието воле влетя безкомпромисно в близкия ъгъл зад Марк-Андре тер Стеген – 1:0.

Барса определено беше шокиран от подобно начало и стигна само до една чиста възможност. В 36-ата минута Жерар Пике обстрелва с глава след центриране от ъглов удар, а изстрелът на защитника мина встрани от десния стълб. Три минути преди края на полувремето футболистите на Барса претендираха за дузпа и се стигна до разглеждане с ВАР, но в крайна сметка наказателен удар не бе назначен.

След паузата Барселона подложи съперника на жесток натиск. В 55-ата Меси направи удивителен набег към вратата с топка в крака и накрая шутира, за късмет на домакините право в обсега на Рули. Три по-късно Дембеле се извиси и засече с глава, като изстрелът му не попадна в очертанията.

Реал Сосиедад изтърва много ценен шанс в 59-ата минута чрез Микел Оярсабал, който беше изведен на чиста позиция и шутира към трибуните.

Само секунди по-късно Рули трябваше да се намесва, след като Меси сам си отвори пространство за изстрел и отправи мощен и точен шут.

 В 63-ата стражът все пак капитулира. Топката бе центрирана от корнер и Луис Суарес успя да стреля с глава от около 6-7 метра. Рули отрази, а топката се вдигна високо. Вратарят на Сосиедад тръгна да скача заедно с Умтити за нея и се размина, което позволи на Суарес да прониже празната врата от упор – 1:1.

Само три минути по-късно Барса оформи пълния обрат. Рули не реагира особено добре, като напусна голлинията си, за да избие центриране от ъглов удар. Аржентинецът се озова твърде страни, а Усман Дембеле намери топката току извън наказателното поле – 2:1 за Барселона.

Към края на мача Реал Сосиедад тръгна по-настойчиво да търси изравняване. Най-големият пропуск направи Хуанми, чийто изстрел с глава от близко разстояние като по чудо не попадна в очертанията.

Барселона остава лидер в подреждането с 12 точки, засега на 3 пред Реал Мадрид, който също е безгрешен дотук и по-късно тази вечер гостува срещу Атлетик Билбао. За Реал Сосиедад загубата бе втора поред, тимът остава на 10-о място с 4 пункта.

В следващия кръг Барселона приема у дома Жирона, докато Сосиедад гостува на Уеска.