Барселона ликува на стадиона на вечния си враг Реал Мадрид за втори път в рамките на три дни. След като през седмицата каталунците съсипаха големия си съперник с 3:0 в полуфинал реванш за Купата на Краля и го отстраниха от надпреварата, сега сложиха кръст и на амбициите му за титлата, побеждавайки го пак на "Сантиаго Бернабеу", този път само с 1:0. 

Скромно, но напълно достатъчно за момчетата на Ернесто Валверде да дръпнат с 12 точки пред мадридчани и да ги оставят да ритат за здраве в Примера дивисион до края на сезона. Големият герой за победителите беше Иван Ракитич, който отбеляза единственото попадение в мача в средата на първата част. 

Така Барселона записа своя 96-и успех над големия враг във всички турнири в 242-ия мач между двата тима и за първи път от около 80 години вече има превес в общите битки. "Белите" останаха с 95 успеха, а това беше трето тяхно крушение в три мача от този опонент в рамките на тази кампания. 

Мачът започна с натиск на домакините, които стигнаха до първия удар към вратата още в 3-та минута. Тогава те получиха право да изпълнят пряк свободен удар на около 18 метра от голлинията, но Гарет Бейл прати топката над вратата. 

Последваха удари на Карим Бензема и Рафаел Варан, но Марк-Андре Тер Стеген се намесваше великолепно. Особено в един случай, когато недобре изчистена топка се озова на крака на Бензема на около 15 метра от голлинията, но германският страж с една ръка отрази. 

Чак към 20-та минута и гостите се посъбудиха. Тогава те стигнаха и до първата си опасна ситуация, когато Лео Меси получи топката в половината на Реал, направи страхотен пробив, така типичен за него, но ударът му мина на сантиметри встрани от вратата. 

Но каталунците нанесоха своя удар малко по-късно. В 26-та минута Серхи Роберто и Иван Ракитич направиха двойно подаване по десния фланг, Серхио Рамос комично увисна и позволи на хърватина да излезе сам срещу Тибо Куртоа. А световния вицешампион от миналото лято с елегантен прехвърлящ удар преодоля белгиеца и откри резултата - 1:0. 

Gulliver/Getty Images
30 снимки

След този гол мадридчани пак тръгнаха напред. И пет минути след него поискаха дузпа. Но такава категорично нямаше. В 31-та минута Серхио Регилон направи пробив и като видя пред себе си Артур Мело, падна като подкосен. Съприкосновение със съперника обаче нямаше и реферът съвсем правилно не показа бялата точка. 

Последваха нови минути за Барса, като в 36-та Меси стреля от пряк свободен удар малко над вратата, а четири минути по-късно имаше най-добрата ситуация пред себе си преди почивката. Тогава той се измъкна срещу Куртоа, но белгиецът спаси. 

Последната ситуация преди почивката беше за "белите", като в последната минута на редовното време Дани Карвахал центрира отдясно и качи топката на главата на Лука Модрич, но хърватинът показа, че тази част от играта не му е особено силна и не можа да свали топката, пращайки я над вратата. Така почивката дойде при гол аванс на гостите. 

С началото на втората част Реал отново се втурна напред. Винисиус постоянно сновеше по фланга и се озоваваше на хубави позиции, но ударите му бяха под всякаква критика. Най-чистата ситуация за бразилеца беше в 56-та минута, когато Серхио Рамос го намери с 30-метров пас, той овладя с едно докосване, но изстрелът му от границата на вратарското поле отново беше кошмарен и Тер Стеген изби. 

Малко преди изтичането на час игра Винисиус направи поредния си пропуск. Тогава Иван Ракитич подходи небрежно в наказателното си поле и я изгуби, достигайки се до карамбол, позволил на бразилския ас на Реал да стреля от чиста позиция. Топката обаче беше избита с гърди от Клеман Ленгле току пред голлинията. 

Постепенно Барса уби този устрем на домакините и наложи своето темпо. А то беше на умно разиграване на топката и държане на съперника далеч от наказателното поле. Това позволи на Лео Меси да организира няколко контри, при една от които в 70-та минута Усман Дембеле направи непростим пропуск, с който можеше да сложи точка на всичко. 

Тогава аржентинецът се справи с лекота с Дани Карвахал на десния фланг, с перфектен пас намери французина на противоположното крило, той беше сам и нахлу в наказателното поле, но ударът му с няколко сантиметра не успя да намери очертанията на вратата. 

Оттук до края на мача инициативата беше изцяло на страната на Реал. Мадридчани атакуваха, но се блъскаха като в стена в добре организираната защита на съперника, в която блестеше с изявите си Жерар Пике. Серхио Рамос се включваше, за да засича с глава центрирания, но и той нямаше ден. 

Така до края на мача мадридчани се напъваха да измислят нещо, но напълно безплодно. Винисиус постепенно се изгуби, Бензема го нямаше никакъв, а смените на Сантиаго Солари не допринесоха с острота и в крайна сметка Барселона успя да устиска минималния си аванс и да нанесе втори съкрушителен удар по големия си съперник в рамките само на три дни на неговия стадион. 

След тази развръзка каталунците събраха 60 точки на върха на класирането и на практика зачеркнаха с дебелия флумастер амбициите на Реал за титла, който остава трети с 48. Единствен в надпреварата за титлата още шансове има Атлетико Мадрид, който ще изиграе мача си от кръга в неделя. 

 

--------------------------------------

Битката НА ЖИВО:

90+4' - Удар на Меси от границата на наказателното поле, топката облиза гредата от външната страна и излезе в аут. 

80' - Серхио Рамос тръгна да скача за една висока топка в наказателното поле на Барса, но беше смазан от Тер Стеген. Защитникът поиска дузпа, но нямаше абсолютно никакви основания за това. 

70' - Страхотна възможност за Усман Дембеле, който получи перфектна топка от Лео Меси отляво в наказателното поле, но ударът на младия французин мина на няколко сантиметра встрани от вратата. 

59' - Невероятен пропуск на Реал! Иван Ракитич подходи небрежно и подари топката на съперника в наказателното поле, при карамбола тя стигна до Винисиус пред вратарското поле и той стреля, но право в тялото на Клеман Ленгле. Топката излезе в корнер. 

57' - Хубава бърза контра на Барса, при която Меси пусна за Дембеле непокрит отляво на наказателното поле, но ударът на французина беше слаб и право в ръцете на Куртоа. 

56' - Перфектно центриране на Серхио Рамос за Винисиус, който овладя по магичен начин в наказателното поле. Ударът на младока обаче беше избит с една ръка от Тер Стеген. 

54' - Страхотна намеса на Жорди Алба при едно центриране, ако не беше той, Гарет Бейл щеше да докопа топката в опасна близост до Тер Стеген. 

46' - Начало на втората част. 

45+1' - Край на първата част на мача! Тя дойде при ситуация, в която Серхио Рамос заби шамар в лицето на Лео Меси, но реферът прецени, че няма основания за предупреждение на капитана на Реал. 

45' - Страхотна възможност за Реал, след като Дани Карвахал центрира в наказателното поле, където се оказа Лука Модрич в нетипичната роля да стреля с глава, но не се справи подобаващо и прати топката над вратата. 

43' - Какво ужасяващо нелепо изпълнение на Винисиус! Бразилецът проби по левия фланг, тръгна да прави редица финтове и стреля, като прати топката... в тъч на десния фланг...

40' - Нова изгодна възможност пред Лео Меси, но ударът му е спасен от Куртоа, а после аржентинецът влезе остро в краката на стража, но официалното предупреждение му се размина. 

36' - Лео Меси изпълнява опасен пряк свободен удар, но топката минава на сантиметри над вратата. Изстрелът му беше от не повече от 20 метра. 

31' - Реал поиска дузпа. Серхио Регилон премина покрай Артур и се свлече като разстрелян, като дори не беше докоснат от съперника. Съвсем логично реферът не посочи бялата точка, а дори не поиска и ВАР. 

26' - Барселона открива резултата! Серхи Роберто направи двойно подаване с Иван Ракитич на десния фланг, хърватинът напредна в наказателното поле и с прекрасен прехвърлящ удар преодоля Куртоа за 1:0!

20' - Първата истинска възможност за Барса. Лео Меси направи един от фирмените си пробиви, но ударът му мина на сантиметри встрани от гредата на Куртоа. 

15' - Страхотен шанс и за Барселона. Луис Суарес стреля от границата на наказателното поле, но Тибо Куртоа по невероятен начин изби. Впоследствие реферите дадоха засада преди паса към уругваеца. 

13' - Рафаел Варан можеше да се разпише, но ударът му с глава от наказателното поле мина над вратата. 

10' - Нов шанс за Реал, като Карим Бензема беше оставен на добра позиция, леко встрани от вратата, но стреля в аут. 

3' - Първи удар към вратата, отправи го Гарет Бейл от пряк свободен удар пред наказателното поле, но в аут. 

1' - Начало на мача

--------------------------------------

Ето и съставите на двата отбора: 

Реал Мадрид: Тибо Куртоа, Дани Карвахал, Рафаел Варан, Серхио Регилон, Серхио Рамос, Каземиро, Лука Модрич, Тони Кроос, Жуниор Винисиус, Гарет Бейл, Карим Бензема;

Резерви: Кейлор Навас, Дани Себайос, Марсело, Федерико Валверде, Лукас Васкес, Иско Аларкон, Марко Асенсио;

Барселона: Марк-Андре Тер Стеген, Жорди Алба, Жерар Пике, Клеман Ленгле, Серхи Роберто, Иван Ракитич, Серхио Бускетс,Артур Мело, Лео Меси, Луис Суарес, Усман Дембеле;

Резерви: Яспер Силесен, Нелсон Семедо, Самюел Умтити, Артуро Видал, Карлес Аленя, Малком, Филипе Коутиньо.