Барселона победи с 2:0  опашкаря Леганес в мач от междинния 29-ия кръг в Ла Лига. Каталунците доста се поизмъчиха за трите точки, като през първото полувреме като по чудо не се озоваха в ролята на догонващи. Гостите завършиха мача без треньор, след като Хавиер Агире бе изгонен секунди преди края.
 
Новият вундеркинд на световния футбол Ансу Фати откри в 42-ата минута, Лео Меси от дузпа направи 2:0 в 69-ата минута. 
 
Срещата на "Камп Ноу" започна с минута мълчание в памет на жертвите на коронавируса.Очаквано още с първия съдийски сигнал домакините се настаниха в половината на Леганес и започнаха да редуват атаки и по двата фланга. Гостите обаче се бяха подредили с петима в отбрана и не допуснаха опасности пред вратаря Куеяр в началните минути.
 
Едва в 9-ата минута Леганес направи първо слизане към вратата на Барса, но то не завърши с удар към Тер Стеген. Това като че ли им вдъхна самочувствие и те погледнаха по-смело към противниковата врата. Завърналият се след наказание Клеман Лангле спаси каталунците в 11-ата минута, когато изчисти от голлинията удар на Гереро. Пак той три минути по-късно бе изпуснат от защитата на Барса и шутира опасно от малък ъгъл, но топката облиза дясната греда и излезе в аут.
 
Чак в 29-ата минута домакините съдадоха напрежение в наказателното поле на Леганес. Двойно подаване между Меси и Артур обърка защитниците и Жуниор Фирпо бе оставен непокрит, но ударът му все пак беше блокиран. Минута по-късно Гризман бе намерен на точката на дузпата, но ударът му с глава мина над вратата.

Веднага след това реферът даде сигнал за техническо прекъсване с цел освежаване на отборите, както е според Наредбата в Ла Лига, въпреки че температурата в Барселона е под 20 градуса.
 
И когато първото полувреме отиваше към края си, детето чудо на световния футбол Ансу Фати показа защо Манчестър Юнайтед дава за него 150 млн. евро.17-годишният нападател достигна до пас в наказателното поле и изстреля перфектен удар в долния десен ъгъл. 
 
Втората част също започна с по-активна игра на домакините и в 50-ата минута Лео Меси имаше добра възможност да обстрелва Куеяр от фаул. Ударът му обаче бе доста слаб и не затрудни стража на Леганес. Малко след това треньорът Кике Сетиен извади от игра Серхи Роберто и героя до момента Ансу Фати. Местата на двамата бяха заети от Нелсон Семедо и Луис Суарес.
 
Гостите продължиха да преследват точката и в 55-ата минута резервата Роджър Асале опита да изненада Тер Стеген, но ударът му не затрудни опитния вратар. 
 
Барса стигна до втори гол в 65-ата минута, но той бе отменен след намеса на ВАР. Меси изведе току-що влезлия Семедо зад защитата, той центрира успоредно към Гризман, който технично прати топката в далечния ъгъл. Повторенията обаче показаха, че Семедо е бил в засада и резултатът остана непроменен.
 
Четири минути по-късно обаче Лео Меси мина като на парад през отбраната на Леганес въпреки опитите да бъде съборен. Все пак аржентинецът бе повален в момента, в който навлезе в назателното поле и съдията веднага посочи бялата точка въпреки протестите на гостите. Повече от минута продължи консултацията с ВАР преди дузпата да бъде изпълнена. Лео Меси не трепна и покачи на 2:0. 
 
След направените смени Барселона натисна съперника си и резервата Рики Пуч на два пъти имаше възможност да направи резултата класически, но вратарят и защитата пред него се справиха. 
 
В последната минута с отлично спасяване блесна Тер Стеген, избивайки в корнер удар от пряк свободен удар на Кевин Родригес. Активната игра на Леганес продължи до края и това принуди играчите на Барса често да прибягват до нарушения. Петима от домакините получиха жълти картони в заключителните десетина минути, а Лангле ще бъде наказан и ще пропусне следващия двубой със Севиля.
 
БАРСЕЛОНА - ЛЕГАНЕС 2:0
 
Голмайстори: 1:0 Ансу Фати 42, 2:0 Лео Меси 69
 
БАРСЕЛОНА: Марк-Андре тер Стеген, Серхи Роберто (53-Нелсон Семедо), Жерар Пике (73-Самюел Умтити), Клеман Лангле, Жуниор Фирпо, Иван Ракитич, Серхио Бускетс (62-Артуро Видал), Артур (73-Рики Пуч), Лионел Меси-капитан, Ансу Фати (54-Луис Суарес), Антоан Гризман
 
Треньор Кике Сетиен 

ЛЕГАНЕС: Иван Куеяр, Унай Бустинса-капитан, Родриго Тарин, Чидози Авазием, Джонатан Силва 71-Кевин Родригес, Рубен Перес, Хосе Ресио (85-Браян Хил), Айтор Руйбал, Хавиер Ерасо, Роке Меса (46-Роджър Асале), Мигел Гереро

Треньор Хавиер Агире

Съдия Хуан Мартинес Мануера

Жълти картони: Бустинса 36,  Перес 68, Авазием 82, Умтити 83, Пуч 84, Лангле 85, Жуниор 89, Ракитич 90+3

Стадион "Камп Ноу"