Барселона постигна важна победа, която го приближи към спечелването на 26-ата титла в испанската Ла Лига, надвивайки с 2:1 гостуващия Реал Сосиедад в мач от 33-ия кръг на испанския шампионат. Баските дадоха сериозен отпор на „блаугранас”, но класата на Барса си каза думата. Първо Клеман Ленгле откри резултата на „Камп Ноу” в 45-ата минута, а Хуанми изравни в 62-ата. Радостта на Реал Сосиедад трая точно две минути, когато Жорди Алба отново възвърна актива на каталунците и успехът бе подпечатан.

Така Барса се откъсна отново на девет точки пред преследвача Атлетико Мадрид, който е с 68 пункта. До края на кампанията в Испания остават точно пет кръга, а големите мисли на Барса са насочени към полуфиналите в Шампионската лига, където го очаква английския Ливърпул.

„Блаугранас” стартира уверено мача, но не успяваше да създаде затруднения пред стража на гостите Херонимо Руи. Звездата на тима Лионел Меси обстрелва вратата на Сосиедад от фаул, ала топката срещна стената. При последвало отново изпълнение на пряк свободен удар пък Меси стреля доста по-добре, но топката прелетя малко над напречната греда на Руи.

В 36-ата минута дойде първата сериозна опасност пред гостите. Хуанми бе изведен страхотно и стреля от близко разстояние към вратата на Барса, ала Тер Стеген се намеси впечатляващо и опази резултата 0:0. Все пак имаше опция и пред Уилиан Жозе да отбележи, добавяйки, но и той не успя. Пет по-късно Меси демонстрира магия с краката си, като залъга няколко играчи на Сосиедад и пусна към Жорди Алба. Крайният защитник на Барса видя Луис Суарес, а Ел Пистолеро отправи зловещ удар по земя, но Руи улови.

В сетния миг в първата част пък Барса откри резултата, а точен бе Клеман Ленгле. Френският бранител на каталунците засече центриране от корнер на Усман Дембеле и зарадва феновете на „Камп Ноу”.

Второто полувреме продължи в същото русло, като в 58-ата Меси видя Усман Дембеле, който стреля от трудна позиция, но топката премина встрани.

В 62-ата минута баските стигнаха до изравнителен гол в столицата на Каталуния. Микел Мерино видя феноменално Хуанми в наказателното поле на Барса, а той с шпагат изпревари стража на Барса и прати топката във вратата му – 1:1.

Две минути по-късно авансът на Барса отново бе възвърнат, след като Меси видя Алба вляво, а той отправи перфектен удар по диагонала, който направи безпомощен Херонимо Руи – 2:1. До края на мача и Иван Ракитич, и Артуро Видал, можеха да увеличат преднината за своя тим, но не успяха да покачат резултата. 

В последните минути пък баските опитаха да върнат гола, налагайки натиск към защитата на Барселона, но отбраната на домакините удържа напъна на Сосиедад и срещата приключи при 2:1.