Барселона сведе до четирима кандидатите за нов старши треньор на отбора. След много сондажи, серия от разговори и дискусии във финалния списък попаднаха имената на Ернесто Валверде, Хуан Карлос Унсуе, Еусебио Сакристан и Роналд Куман, твърди „Mundo Deportivo“.

Технческият секретар Роберт Фернандес ще има основна тежест при избора на наследник на Луис Енрике, който вече обяви, че след края на сезона ще напусне отбора, тъй като договорът му изтича и не възнамерява да го подновява.

И четиримата треньори, чиито кандидатури са поставени на масата имат своята история с Барселона, а освен това за тях има различни лобита в клуба.

Валверде играе за клуба между 1988 и 1990 година, като в този период е съотборник с Роберт Фернандес. Еусебио и Куман бяха част от големия отбор на Йохан Кройф, в чийто състав бе и Христо Стоичков, а след края на кариерата си Сакристан пет години бе част от треньорския щаб на тима и четири години бе начело на дублиращия отбор. Унсуе също е барселонист за два сезона, при това в същите години, в които Валверде играе за "блаугранас”.

Валверде има богат опит в испанския футбол. В момента той е треньор на Атлетик Билбао, а преди това е водил отборите на Валенсия, Виляреал и Еспаньол. Договорът му с баските изтича в края на сезона и няма да има проблеми да поеме Барселона, ако каталунците се спрат на него.

Барселона трябва да плати 5 милиона, ако иска Еусебио за треньор

Барселона трябва да плати 8 милиона, ако иска Куман

Кой ще наследи Луис Енрике в Барса?

Унсуе от друга страна е напълно запознат с плана за развитие на клуба и е дясната ръка на Луис Енрике. Той натрупа достатъчно опит и в Селта Виго, където двамата също работиха заедно. Смята се, че при успешен финал на сезона за Барселона ръководството на клуба няма да се замисля и ще гласува доверие именно на Унсуе.

Барселона залага отново на име от школата за нов треньор

Еусебио има богат опит като треньор, а успехите му начело на Реал Сосиедад в последните месеци и силната игра на баските увеличават значително шансовете му да се озове на треньорското кормило на „Камп Ноу“. Той наскоро поднови договора си с Реал Сосиедад, което прави неговото завръщане в Барселона малко по-трудно, но в никакъв случай невъзможно.

Фаворитът за треньор на Барселона с любопитно изказване

Роналд Куман също от няколко месеца усилено е спряган за нов старши треньор на Барселона.

Изненада: Барселона задраска Сампаоли

Атлетик с ултиматум към Валверде

Валверде много уклончив относно Барселона

От клуба са категорични, че решението за нов старши треньор на отбора няма да се вземе преди края на април и няма да бъде обявено преди да завърши сезона. Ако Барселона постигне успехи през април и елиминира Ювентус на четвъртфиналната фаза на Шампионската лига, то шансовете на Унсуе ще нараснат значително. Според всички основният фаворит към момента за наследник на Луис Енрике изглежда Ернесто Валверде. 

Играчите на Барса имат предпочитания за старши треньор

Ернесто Валверде все по-близо до Барселона