Барселона завърши сезона с равенство – 2:2 при визитата на Ейбар в мач от последния 38-и кръг на Ла Лига. Равенството бе достатъчно на каталунците да унижат своя голям съперник Реал Мадрид, който завърши на историческите 19 точки зад каталунците. Лионел Меси отбеляза и двете попадения за „блаугранас“ и по този начин се приближи към спечелването на „Златната обувка“, но ще трябва да изчака последния мач от сезона на Пари Сен Жермен, който е през следващия уикенд, тъй като Килиан Мбапе е на четири гола от аржентинеца.

Първата опасност в срещата бе създадена от играчите на Барселона в 3-та минута, когато Серхи Роберто комбинира с Лионел Меси, но ударът на аржентинеца бе блокиран.

Ейбар изпусна много добра възможност да поведе в резултата в 4-та минута, но ударът на Чарлес бе отразен от Яспер Силесен.

Вратарят на Ейбар Дмитрович излезе неразчетено в 8-та минута и в опита да изчисти една топка я изпрати в краката на Серхио Бускетс, койти веднага се опита да прати кълбото в опразнената врата, но ударът му не намери целта.

Ейбар поведе в резултата в 20-та минута, когато Марк Кукурея получи топката в наказателното поле на Барселона и я вкара във вратата на Яспер Силесен.

Жерар Пике допусна груба грешка в наказателното поле на Барселона в 22-та минута, когато топката му бе отнета от Чарлес, който след това стреля от малък ъгъл, но Силесен спаси.

Барселона успя да изравни резултата в 31-та минута, когато Артуро Видал пусна перфектен извеждащ пас към Лионел Меси, който финтира Дмитрович и пусна топката под плонжа му.

Барселона осъществи пълен обрат в срещата в 32-та минута, когато Иван Ракитич пусна пас към Лионел Меси, който получи паса в своята половина. След това аржентинеца напредна, излезе сам срещу Дмитрович и го прехвърли, пращайки топката във вратата му.

Яспер Силесен излезе да изчисти топката извън наказателното на Барселона, но я изпрати право в краката на Де Бласис, който с далечен удар прехвърли холандския вратар, който не успя да се върне навреме, за да се намеси адекватно и кълбото влертя във вратата му.

Енрич отправи много опасен удар в 52-та минута, но Силесен плонжира и спаси. Минута по-късно холандският вратар се наложи да се намесва след удар с глава на Чарлес.

Барселона организира опасна атака в 60-та минута на върха, на която се оказа Жерар Пике, но Дмитрович спаси удара му.

Барселона пропиля страхотна възможност в 61-та минута, когато Лионел Меси пусна перфектен извеждащ пас към Малком, който изскочи сам срещу Дмитрович, но стреля много неточно в аут.

Ернесто Валверде пусна в игра в 73-та минута юношата Карлес Перес, който направи своя официален дебют за Барселона. Той замени Малком.

Ейбар пропусна да стигне до победата в 81-та минута след невероятен пропуск на Кукурея. Той получи топката в наказателното поле на Барселона и бе необезпокояван, но отблизо стреля много неточно над напречната греда в аут.

Барселона е шампион на Ла Лига с 19 точки пред третия Реал Мадрид. Ейбар завърши сезона на дванадесета позиция.