Голямата звезда на Барселона Лионел Меси днес посреща своя 30-годишен юбилей. Петкратен носите на „Златната топка“ и четирикратен такъв на „Златната обувка“, аржентинската перла на каталунците има зад гърба си и редица отборни успехи. Той е осемкратен шампион на Испания, 4 пъти е триумфирал в Шампионската лига, пет пъти ликува с Купата на Краля, три пъти е вдигал трофея на Световното клубно първенство, трикратен носител на Суперкупата на Европа и седемкратен носител на тази на Испания.

Как Меси без малко щял да се озове в Реал Мадрид...

Със сигурност Меси е постигнал много повече от това, за което други мечтаят, а предизвикателствата пред него не стихват. Вече доста по-зрял, баща на две деца, но с непресъхващ ентусиазъм, той се готви да пренапише още страници от историята.

Испанското издание El Mundo очерта десет предизвикателства, към които техничарят да се стреми:

1. Още титли и трофеи – Има една стара максима, че апетитът идва с яденето. Това несъмнено е така и в случая на Меси. Нападателят прави своя дебют за каталунците на 16 октомври 2004 година, когато е едва на 17 години, три месеца и 22 дни. Оттогава насетне Меси съумя да завоюва 30 трофея.

Очакват Меси в Барселона, парафира в близките дни?

2. Да поеме лидерска роля в новия проект на новия наставник на Барса Ернесто Валверде.

3. Да постави ред в сметките си – Неприятностите на Меси с испанската Прокуратура и повдигнатите обвинения, че е ощетил държавната хазна, със сигурност поставят звездата в неприятно положение. Той получи своята присъда, а сега трябва да не допусна нови подобни ситуации.

4. Битката за „Златната топка“ - Въпреки че Кристиано Роналдо от Реал Мадрид е сочен за почти сигурен нов носител на престижната награда, Меси не бива да се отказва. А конкуренцията трябва да играе ролята на най-съществения му стимул и движеща напред сила.

5. Подновяването на договора му с Барселона – Сагата около подновяването на договора на Меси придоби чутовни размери. В последните месеци именно това е сред водещите теми във футболната общественост, а мненията на всички приближени до „блаугранас“ са, че Меси няма как да напусне „Камп Ноу“. Настоящият контракт на нападателя изтича през 2018 година, а идеята е да преподпише до 2021 година. Очаква се финансовите параметри на контракта да са доста по-добри, а освобождаващата калуза да скочи на 400 милиона евро.

Отпадна последна пречка за договора на Меси

6. Мондиалът в Русия – Авторът на 58 гола за националния отбор на Аржентина все още няма на името си голям успех с „гаучосите“. Това със сигурност кара Меси още по-неистово да желае да се пребори за върха в Русия догодина.

7. Повече ротации и почивки – Стратегията на наставника на Реал Мадрид Зинедин Зидан за умерено натоварване на Кристиано Роналдо се оказа повече от успешна през изминалата кампания. Според El Mundo подобна тактика трябва да бъде приложена и при аржентинеца.

8. Рекорда на Герд Мюлер – В рамките на 583 официални мача за Барса, Меси е отбелязал 507 гола. Целта пред техничаря е да задмине постижението на Герд Мюлер, който е ликувал с Байерн Мюнхен 525 пъти и така се е превърнал в топреализатор на петте големи европейски първенства с един единствен клуб.

9. Щастливият семеен живот – Той е сред важните фактори, за да бъде човек успешен и в кариерата си. Това неимоверно е ясно и на Меси, който на 30 юни ще мине под венчилото. Меси е намерил своята спътница в живота. Антонела не само е най-голямата опора на „десетката“ на „блаугранас“, но е и майка на двамата му синове – Тиаго и Матео.

10. Да достигне котата от 1000 мача – Аржентинецът вече изигра своя мач номер 700, като може да се похвали с 485 победи. Попаденията на неговата сметка за точно 565. А сега той продължава напред и нагоре, към мач 1000 и към новите рекорди.