Барселона е шампионът на Ла Лига за 26-ти път в своята история! Каталунците спечелиха с минималното 1:0 домакинството си на Леванте от 35-ия кръг на Примера дивисион и по този начин си осигуриха шампионския трофей. Голът, който коронова „блаугранас“ бе дело на Лионел Меси. По този начин Барселона спечели шампионската титла в испанското първенство за осми път в последните 11 сезона.

Старши треньорът Ернесто Валверде остави Лионел Меси и Серхио Бускетс на резервната скамейка, но и двамата се появиха в игра през втората част.

Барселона започна много активно мача и още във 2-та минута Артуро Видал изведе Луис Суарес сам срещу Айтор Фернандес, но вратарят на Леванте спаси.

Филипе Коутиньо се освободи от трима футболисти на Леванте и стреля, но Айтор Фернандес отново се намеси и спаси. Няколко секунди по-късно Жорди Алба комбинира с Филипе Коутиньо, който центрира в наказателното поле на Леванте, където Клеман Ленгле стреля с глава, но встрани от левия стълб на вратата на Айтор Фернандес.

Gulliver/GettyImages
15 снимки

Луис Суарес излезе отново сам срещу Айтор Фернандес в 20-та минута, но ударът му бе отразен от вратаря на Леванте, който изби в корнер.

Артур взаимодейства с Филипе Коутиньо в 25-та минута. Той прокара топката между краката на Рубен Везо и стреля, но Айтор Фернандес плонжира и спаси.

Жорди Алба залепи топката на главата на Филипе Коутиньо в 26-та минута, а той стреля, но Айтор Фернандес отново закова топката пред гол линията.

Филипе Коутиньо отправи много опасен удар от границата на наказателното поле на Леванте, но Айтор Фернандес отново спаси.

Артуро Видал отправи опасен далечен удар, но встрани от левия стълб на вратата на Леванте.

Филипе Коутиньо стреля от фаил в 40-та минута, но топката се спря в напречната греда на вратата на Айтор Фернандес.

Gulliver/GettyImages
26 снимки

Лионел Меси се появи в игра в началото на второто полувреме, след като замени Филипе Коутиньо. В 51-та минута аржентинецът стреля от дъгата на наказателното поле на Леванте, но Айтор Фернандес спаси. Шест минути по-късно Иван Ракитич стреля от границата на наказателното поле на Леванте, но встрани от левия стълб на Фернандес. В 60-та минута Лионел Меси комбинира с Усман Дембеле в наказателното поле, а французинът стреля, но встрани от левия стълб на вратата на Леванте.

Барселона поведе с 1:0 в 62-та минута. Артуро Видал подаде към Лионел Меси, който с премерен удар вкара топката в десния ъгъл на Айтор Фернандес. Това е 34-ия гол за аржентинеца от началото на сезона в Ла Лига. Той има 45 гола в 46 мача във всички надпревари. 

Борха Майорал бе изведен сам срещу Марк-Андре тер Стеген в 64-та минута, но германският вратар спаси удара на нападателя. След това играчите на Леванте се опитаха да изненадат Тер Стеген директно от корнер, но той реагира и боксира топката.

Айтор Фернандес отрази опасен удар в 66-та минута на Артуро Видал.

Моралес излезе сам срещу Тер Стеген в 68-та минута, но стреля неточно в аут.

Жерар Пике подаде много добре към Артуро Видал в 76-та минута, но ударът на чилиеца бе отразен от Айтор Фернандес.

Лионел Меси си откри пространство в 84-та минута и стреля, но на сантиметри встрани от десния стълб на вратата на Айтор Фернандес.

Леванте пропусна да изравни резултата в 89-та минута, когато Хосе Кампаня подаде към Енес Барди, който стреля, но топката срещна левия стълб на вратата на Тер Стеген.

Коке се опита да изненада Тер Стеген в 90-та минута, но вратарят на Барселона внимаваше и отново спаси.

Така Барселона триумфира за 26-ти път с шампионската титла в Ла Лига. Това е десета шампионска титла за Лионел Меси в Примера дивисион.