Подписването на новия договор на Лионел Меси се проточи доста дълго време, което породи серия спекулации и покачи напрежението в каталунската общност. В крайна сметка подновяването стана факт през ноември 2017 година, а президентът на „блаугранас“ Хосе Мария Бартоему даде повече яснота по въпроса кое всъщност е забавило процеса.  

В специално интервю за Cadena Ser, Бартомеу обясни, че вписването на новата освобождаваща клауза на аржентинския магьосник – 700 милиона евро, е била причината за закъснението.

Босът призна, че след случилото се с Неймар, който бе закупен от ПСЖ за 222 милиона евро, шефовете в клуба са били значително угрижени. Те смятали, че след като тази сума не е представлявала проблем за френските богаташи, то те или клуб като Манчестър Сити, например, биха могли да си позволят да извадят и 300 милиона евро, каквато е била първоначалната освобождаваща клауза на петкратния носител на „Златната топка“.

Меси спечели дело след седемгодишна битка със съда

„Меси ни увери, че не би си тръгнал в никакъв случай, да сме спокойни. Ние обаче предпочетохме да документираме всичко“, разказа още Бартомеу.

Меси най-после става титулярен капитан на Барса

Така се стигнало и до определянето на цената от колосалните 700 милиона евро.

Припомняме, че Меси официално преподписа до 2021 година на 25 ноември 2017 година. Тогава 30-годишният аржентинец заяви, че иска да приключи кариерата си на „Камп Ноу“.