Чрез гения на Лионел Меси и здрава работа Барселона записа десетата си победа през този сезон, след като спечели с 1:0 гостуването си на Атлетико Мадрид в последен мач от 15-ия кръг в испанската Ла Лига. Аржентинският футболист на Барса бе точен в 86-ата минута, за да може „блаугранас” тотално да разсече опитите на столичани да вземат нещо от този мач, макар че бяха по-дейният отбор в хода на срещата. След този мач кошмарната серия на Диего Симеоне срещу Барселона в Примера дивисион продължава, след като аржентинският специалист няма победа над испанския шампион в 22 срещи от първенството - 8 равенства и 14 загуби.

Така Барса записа 31 точки след 14 мача от Ла Лига, изравнявайки се с Реал Мадрид и е лидер, тъй като е с по-добра голова разлика, докато Атлетико се свлече до шестото място и има 25 пункта.

Диего Симеоне разположи 4-4-2 с Жоао Феликс и Алваро Мората в атака. Саул застана на позицията на левия краен бранител.

В седмата минута Атлетико стигна до греда. Тогава защитникът Марио Ермосо овладя вдясно на наказателното поле и надигра в дуел Клеман Ленгле, Последва центриране, а Жуниор Фирпо отклони топката, която пък се отби в десния страничен стълб на Марк-Андре тер Стеген. Три по-късно Алваро Мората опита да отбележи, но Жерар Пике блокира удара му.

В 20-ата минута стражът на Барселона Тер Стеген направи изключително спасяване. Топката бе центрирана отдясно от Жоао Феликс към Ермосо. Защитникът бе оставен непокрит, след като Иван Ракитич увисна и бе отправен удар, но германският вратар със зрелищна намеса отрази удара. 

В 24-ата пък халфът Ектор Ерера шутира страховито, но топката прелетя край десния страничен стълб на Марк-Андре тер Стеген. Секунди по-късно Лионел Меси напредна отляво и пусна успореден пас за Иван Ракитич, който дойде дълъг за хърватина. Той все пак отправи изстрел след шпагат, но ударът бе безпроблемно спасен от Ян Облак. В 32-ата минута Иван Ракитич сбърка при изнасянето на топката, а Жоао Феликс се възползва и открадна. 120-милионната покупка на "дюшекчиите" отправи изстрел, който бе блокиран от Жерар Пике и топката излезе в ъглов удар.

Пет минути преди края на първата част мадридчани принудиха Тер Стеген да прави поредното си супер-спасяване. Тогава Алваро Мората стреля с глава след центриране от ъглов удар, но германският страж с една ръка изби топката току пред голлинията. В 42-ата минута и Барселона нацели гредата на своя опонент. Тогава Жерар Пике отправи удар посока вратата на Облак с глава. Топката падна на мокрия терен и се отби в напречната греда на Облак. Малко по-късно Меси премина лековато край Томас Патрей и сви вдясно за Сержи Роберто. Той центрира топката, но отбраната на столичани изби с глава, за да може топката да отиде в Жунио Фирпо. Бекът опита удар от ждроп, но той бе блокиран.

Второто полувреме започна с опит на Антоан Гризман, но шутът му не представляваше никаква трудност за Ян Облак. След час игра Лео Меси отправи удар от средна дистанция, а Облак изпусна топката. Луис Суарес я атакува, но вратарят на Атлети се намеси отново. В 62-ата минута Сержи Роберто отне топката вдясно и се втурна в бърза контраатака. Той подаде наляво към Френки Де Йонг, който пропусна за Суарес, а Ел Пистолеро стреля то движение, но вратарят на домакините със спокойствие улови.

В 69-ата минута Лионел Меси устоя на двойна атака от играчи на Атлетико и комбинира на границата на наказателното поле вляво за Луис Суарес. Той, от своя страна, центрира вдясно за Антоан Гризман, който пробва от воле, но крайно неточно. В 70-ата минута Жерар Пике скочи на шпагат срещу Алваро Мората и нападателят бе съборен, а от щаба на Атлетико имаха яростни претенции за втори жълт картон на каталунския бранител. Иначе стриктният в хода на мача рефер – Антонио Матеу Лаос, отказа да накаже защитника на „блаугранас” и играта продължи след фаул на Атлетико.

Барса оцеля при двойна атака на Атлетико в 72-ата минута, като Сержи Роберто изчисти топката току пред голлинията на своя тим и с доза късмет каталунците отърваха кожата в тази ситуация. В 78-ата минута Витоло влезе в здраво единоборство в краката на Жерар Пике и кракът му спря в коляното на Пике, но реферът не го декорира с втори жълт картон. Поради тази причина Пике бе изкаран, а на негово място влезе Самюел Юмтити.

Барселона откри резултата в 86-ата минута, когато Лионел Меси разсече домакините с блестяща контраатака. Тогава Лео Меси тръгна отдясно и вместо да подаде към самия Гризман, пусна за Суарес, който му върна на двойно подаване и с кинжален удар с левия крак матира Облак – 1:0. 

След гола на Барса, Атлетико се организира сравнително бързо и създаде две опасности пред вратата на Марк-Андре тер Стеген. При първата резервата Ренан Лоди стреля, но вратарят спаси, а в самия край защитата на каталунците се справи след центриране от фаул вляво.

В следващия кръг Барселона посреща Майорка на "Камп Ноу", докато Атлетико има наприятно гостуване на Виляреал.