Леванте изпусна да съкруши Барселона в първия осминафинален мач за Купата на Краля. Леванте имаше надмощие в своето домакинство, но стигна само до минимална победа с 2:1, което на практика остава равни шансовете и на двата отбора да се класират за четвъртфиналите на турнира. Каталунците продължават защитата на трофея. Барселона претърпя първа загуба от девет мача насам.

Барселона игра в прекроен състав, като отборът бе изключително уязвим в дефанзивен план с оглед промените, които бе направил Ернесто Валверде. Новото попълнение Жейсон Мурийо направи своя официален дебют, а сред титулярите намериха място юношите Чуми Брандарис, Хуан Миранда и Карлес Аленя. Звездите на отбора Лионел Меси и Луис Суарес бяха оставени извън групата на отбора, както и някои от другите основни играчи – Иван Ракитич, Жерар Пике и Жорди Алба.

Леванте поведе в 4-та минута, когато Рубен Рочина центрира в наказателното поле на Барселона, където Серхио Бускетс изпусна Кабеко, който с глава вкара топката във вратата на Яспер Силесен.

Леванте можеше да вкара втори гол в 6-та минута, когато Боатенг остана сам срещу Силесен, но холандският вратар на Барселона направи страхотно спасяване.

Домакините продължиха да стоят по-добре и да доминират. В 12-та минута Коке проби по десния фланг, навлезе в наказателното поле на Барселона, след което подаде към Боатенг. Мурийо в последния момент се намеси решаващо и попречи на Боатенг да отправи по-добър удар, а Силесен отново бе на мястото си и спаси.

Леванте удвои своята преднина в 18-та минута, когато Боатенг пусна извеждащия пас към Борха Майорал, който след това през Мурийо прокара топката и я вкара в долния десен ъгъл на вратата на Силесен.

Барселона се съвзе едва в 20-та минута, когато Усман Дембеле отправи много опасен удар, но Айтор Фернандес спаси.

Минута по-късно Малком излезе сам срещу Фернандес, но вратарят на Леванте спаси и обезвери бразилския футболист на Барселона.

Карлес Аленя отправи хубав далечен удар в 23-та минута, но Фернандес отново внимаваше и спаси.

Барселона направи нов много сериозен пропуск в 36-та минута. Нелсон Семедо нахлу в наказателното поле на Леванте, но Фернандес излезе да скъси ъгъла и успя да се намеси, след това топката стигна до Дембеле, който не успя да се ориентира бързо, а можеше да прати топката в опразнената врата. Французинът дори не успя да стреля и каталунците пропуснаха да вкарат.

Две минути по-късно Филипе Коутиньо комбинира с Дембеле, но Айтор Фернандес за пореден път демонстрира, че се намира във форма и спаси.

Барселона можеше да намали своя пасив в 44-та минута, когато Дембеле пусна много добър пас към Малком, но бразилецът закъсня и не успя да засече топката.

Леванте започна силно второто полувреме и бе близо до реализирането на трети гол във вратата на Барселона. В 54-та минута Майорал отправи много опасен удар, но Силесен спаси.

Хосе Луис Моралес бе изведен сам срещу Силесен в 64-та минута, но холандският вратар отново демонстрира своята невероятна класа и успя с ръка да отклони достатъчно топката, за да премине тя над напречната греда.

Усман Дембеле направи много добър пробив в 72-та минута и дори финтира Айтор Фернандес, но в последния момент загуби равновесие и това позволи на вратаря на Леванте да се намеси и да улови топката.

Съдията Бенгоетчеа свири дузпа за Барселона в 84-та минута, след като Коке спъна Денис Суарес в наказателното поле на Леванте.

Филипе Коутиньо реализира наказателния удар в 85-та минута и по този начин Барселона стигна до почетна загуба с 1:2.

Реваншът на „Камп Ноу“ е след седмица, когато ще стане ясно дали Барселона ще бъде в състояние да заличи пасива, който има след първата среща или Леванте ще детронира каталунците.