Жоан Лапорта официално встъпи длъжност като президент на Барселона. Това се случи на специална церемония, която се състоя на "Камп Ноу". На събитието присъстваха 300 официални лица, сред които бяха и част от големите звезди на футболния отбор - Лионел Меси, Жерард Пике, Серхио Бускетс и Серхи Роберто, както и представители на женския футболен тим, на баскетболния отбор, на хандбалния и на хокейния. Един от емблематичните моменти за тази вечер бе именно прегръдката между Меси и новия президент. 

Лапорта спечели изборите на 7 март, но едва 10 дни по-късно официално встъпи в длъжност. По-рано днес Ла Лига ратифицира депозита, който Лапорта трябваше да внесе, за да има право да заеме длъжността. Сумата представлява 15% от бюджета на клуба или 124,6 милиона евро.

 
Лапорта заема за втори път президентския пост на "Камп Ноу", след като ръководеше клуба в периода между 2003-та и 2010-а година. На днешната церемония той представи и новия борд на директорите, който се състои от 17 мъже и една жена.
 
В своята дълга реч Лапорта заяви, че има доверие на треньора Роналд Куман, както и, че ще направи всичко възможно да убеди Меси да остане в клуба. 
 
"Ще се опитам да убедя Меси да остане, защото той е най-добрият футболист в историята. Съжалявам, Лео, че казвам това пред всички в твое присъствие, но ти знаеш, че те обичам, че Барса те обича, и ако този стадион беше пълен, когато играеш, ти нямаше да искаш да си тръгнеш. Каквото и да направиш, ще бъде добре, но аз ще направя всичко възможно да останеш. 
 
Роналд, знаеш, че имаш доверието на борда. Отборът става все по-добър и ние сме щастливи и изпълнени с надежда. Ще направим всичко необходимо, за да имаме суперконкурентен състав, който да се бори за всичко", заяви Лапорта.