Спомняте ли си Муртаза? Детето, което стана популярно в цял свят. Най-големият фен на Лионел Меси, който сбъдна мечтата си. Момчето, което в знак на своята обич, носеше като фланелка найлонова торбичка на ивици, имитирайки екипа на аржентинската звезда. Е, днес историята на Муртаза е още по-тъжна.

Днес Муртаза е бездомник.

Няма тениска. Няма топка дори.

Най-големият фен на Меси - Муртаза

източник: БГНЕС

Малкият Муртаза е бил принуден заедно със семейството си да напусне Афганистан след поредното жестоко нападение на талибаните. Те са избягали от Джахори след последната атака. Самият регион е бил смятан за един от най-спокойните и мирни в последните години, но събитията от изминалите месеци са променили всичко.

Още по-тъжното е, че Муртаза е трябвало да остави у дома своите тениски, подписани и подарени лично от Лионел Меси. Бягството се е случило много бързо, под прикритието на нощта. Сега те се намират в Кабул.

Меси и момчето се срещнаха през 2016 година в Катар, след като снимката му с найлоновата торбичка обиколи целия свят. Трогателната среща развълнува милиони фенове.

„Напуснахме дома си в Джахори, нямам топка тук, не мога да играя футбол, нито да изляза навън. Оставихме ги в Джахори, защото не можехме да ги вземем с нас. Причината е, че напуснахме дома си през нощта и мама ме помоли да оставя топката и тениските“, сподели за местна агенция малкият Муртаза.

Братът на детето разказа още за случилото се след срещата му със звездата на Барселона.

„След като се срещнаха в Катар, ситуацията стана малко по-сложна. Заживяхме в страх, защото хората около нас смятаха, че Меси ни е дал много пари. Заради това се страхувахме да не бъдем нападнати и често заключвахме Муртаза у дома и го спряхме от училище за две години“, разказа по-големият брат на малкия футболист.

Най-големият фен на Меси - Муртаза

източник: БГНЕС

Семейството се надяваше да намери убежище в САЩ малко след срещата с Лионел Меси, но документите им са били отхвърлени.

„Меси ми каза, че като стана малко по-голям, ще уреди всичко за мен“, спомня си думите на Лионел Меси Муртаза. Двамата обаче не са разговаряли от деня на срещата им.