Виляреал и Барселона изнесоха невероятен мач на „Ла Серамика“. Двубоят от 30-ия кръг на Ла Лига завърши без победител – 4:4. Срещата премина през редица обрати, разменени надмощия и спиращи дъха моменти. Каталунците допуснаха грешна стъпка в борбата за титлата, което заплете интригата още повече в испанския шампионат, преди директния сблъсък с Атлетико Мадрид, който е през уикенда на „Камп Ноу“.

Старши треньорът на Барселона Ернесто Валверде даде почивка на някои от титулярите. Жерар Пике и Нелсон Семедо изобщо не се появиха в игра. Лионел Меси и Иван Ракитич бяха оставени на резервната скамейка. Самюел Умтити намери място в титулярния състав,

Барселона започна много силно мача и можеше да поведе в резултата още във 2-та минута. Филипе Коутиньо изведе Луис Суарес на много добра позиция в наказателното поле на Виляреал. Уругваецът отправи хубав удар, но Серхио Асенхо внимаваше и изби в корнер.

Марк-Андре тер Стеген се наложи да отразява много опасен удар в 7-та минута. След центриране от корнер в наказателното поле на Барселона, Висенте Ибора стреля с глава, но германският вратар на каталунците се намеси убедително и изби топката в корнер.

Самюел Умтити допусна много груба грешка в 8-та минута, когато подари топката на Самюел Чукуезе. Нападателят на Виляреал излезе сам срещу Тер Стеген и стреля, но вратарят на Барселона се намеси решаващо и изби в корнер.

Барселона поведе в резултата в 12-та минута, когато Малком проби в наказателното поле на Виляреал и пусна перфектен пас към Филипе Коутиньо, който не пропусна да вкара в опразнената врата.

Барселона успя да удвои своята преднина в 16-та минута. Артуро Видал центрира в наказателното поле на Виляреал, където сложи топката на главата на Малком, който вкара топката във вратата на Асенхо.

Барселона можеше да вкара трети гол в 19-та минута. Суарес и Коутиньо отново изплетоха чудесна комбинация. Бразилецът бе изведен сам срещу Асенхо и стреля покрай вратаря, но топката се спря в десния стълб на вратата му.

Каталунците създадоха отново напрежение пред вратата на Виляреал в 21-та минута, когато Малком комбинира със Самюел Умтити, който стреля, но встрани от десния стълб на вратата на Асенхо.

Коутиньо тества Асенхо с далечен удар в 23-та минута, вратарят се наложи на два пъти да се намесва, за да улови топката.

Виляреал намали своя пасив в 23-та минута. Санти Касорла комбинира със Самюел Чукуезе, който стреля, но топката срещна левия стълб на вратата на Тер Стеген, след което се върна в нападателя на Виляреал, който при втория опит не пропусна да вкара.

Екамби създаде напрежение в наказателното поле на Барселона в 32-та минута, но защитата на каталунците успя да се справи.

Самюел Чукуезе излезе сам срещу Тер Стеген в 40-та минута, но вратарят на Барселона демонстрира класа и спаси.

В добавеното време на първата част Луис Суарес стреля опасно от фаул, но Серхио Асенхо се намеси решаващо и изби в корнер.

Виляреал успя да изравни резултата в 50-та минута след страхотна контраатака. Самюел Чукуезе пусна извеждащ пас към Екамби, който надбяга отбраната на Барселона, навлезе в наказателното поле, след което изненада Тер Стеген и с удар от малък ъгъл вкара топката във вратата на германеца, който допусна груба грешка.

Каталунците изпуснаха много добра възможност да поведат отново в резултата в 56-та минута. Жорди Алба комбинира с Луис Суарес, пред който се откри пространство, но уругваецът не успя да нанесе завършващ удар.

Лионел Меси се появи в игра в 60-та минута, когато смени Филипе Коутиньо.

Виляреал осъществи пълен обрат в срещата в 62-та минута. Домакините отново хванаха неподготвени играчите на Барселона на контраатака. Морланес пусна извеждащ пас към Висенте Ибора, който излезе сам срещу Тер Стеген и с удар покрай него вкара топката във вратата му.

Малком комбинира с Луис Суарес в 64-та минута, уругваецът стреля, но над напречната греда в аут.

Виляреал направи невероятен пропуск в 68-та минута. Домакините организираха отново страхотна контраатака. Самюел Чукуезе финтира Клеман Ленгле, след което стреля, топката рикошира в крака на Самюел Умтити, но Тер Стеген бе на мястото си и спаси, а след това кълбото срещна напречната греда.

Барселона пропусна да изравни резултата в 75-та минута, когато Малком получи топката от Меси и стреля, но встрани от десния стълб на вратата на Асенхо.

Виляреал вкара четвърти гол във вратата на Барселона в 80-та минута. „Жълтата подводница“ отново направи страхотна контра. Санти Касорла разсече защитата на каталунците с перфектен пас към Карлос Бака, който излезе сам срещу Тер Стеген и не пропусна да реализира.

Виляреал завърши мача с човек по-малко, след като в 86-та минута Алваро Гонсалес бе изгонен за втори жълт картон, за нарушение, което бе извършено срещу Луис Суарес.

Барселона успя да вкара трети гол в 90-та минута. Меси бе фаулиран в дъгата на наказателното поле на Виляреал. Аржентинецът застана зад топката и вкара поредния си гол от фаул. Той стреля, топката срещна десния стълб на вратата на Асенхо и влетя в мрежата му.

Барселона успя да вкара изравнителния гол в двубоя в третата минута на добавеното време, Меси центрира от корнер, а топката бе избита, но попадна на крака на Суарес, който с удар от границата на наказателното поле на Виляреал не остави никакви шансове на Серхио Асенхо – за крайното 4:4.

Барселона е лидер в класирането със 70 точки и има аванс от осем пред втория Атлетико Мадрид. Виляреал продължава да бъде замесен в борбата за оцеляване, като заема седемнадесето място с 30 точки.