Реал Мадрид посреща Барселона на „Сантиаго Бернабеу“ в дългоочакваното 234-о издание на Ел Класико от 33-ия кръг на Примера дивисион. Сблъсъкът между двата титана винаги е концентрирал много голям интерес, както на терена, така и извън него.

Представяме ви десетте най-спорни фрази в историята на Ел Класико, класирани от вестник „AS“:

10. "Чувстваме се, че все едно ни откраднаха портфейла"

След Реал Мадрид – Барселона през сезон 2000/01, президентът на каталунците Жоан Гаспар се изразва по този начин относно съдийството в дербито. В последната минута на срещата, съдията отменя гол на Ривалдо заради засада. Четирима футболисти на Барселона в положение на засада, но бразилският футболист, който вкарва гола не е (по това време важи още старото правило за засада).

9. "Освиркванията на “Бернабеу“ са симфония за моите уши"

Жерар Пике казва това преди първото Ел Класико през миналия сезон, което Барселона спечели с 4:0 на „Бернабеу“.

8. "Мадрид ме отвращава, никога няма да ме видите с белия екип"

Христо Стоичков е известен със своята неприязан към Реал Мадрид. Той изрича тези думи преди победата на Барселона с 5:0 в Ел Класико през сезон 2010/11.

7. "Ще победи по-добрият, а по-добрият е Реал Мадрид"

Думите са изречени от Кристиано Роналдо на пресконференция преди Ел Класико. По този начин той изпраща оптимистично послание към феновете на Реал Мадрид. В крайна сметка въпросното Ел Класико е спечелено от Барселона.

6. "В момента е невъзможно да спечелим на „Камп Ноу“

След загубата от Хетафе, една седмица преди Ел Класико през сезон 2008/09, старши треньорът на Реал Мадрид Бернд Шустер изрича тези думи, с което изненадва всички. Това последната му пресконференция като треньор на Реал Мадрид. В края на седмицата той е уволнен след поражението от Барселона.

5. "Какво би станало ако Барселона имаше футболист, който забременява жени на всеки ъгъл?"

През ноември 1982 Нуниес казва тези думи, тъй като е нападнат от материали в мадридската преса, които атакуват него и семейството му, като изфабрикуват скандали относно личния му живот.

4. "Ти и ти сте едни лайна"

Роберто Карлос е изгонен в дербито между Барселона и Реал Мадрид през сезон 2005/06. Той изрича тези думи по адрес на съдията Медина Канталехо и неговия асистент. Минути по-рано съдията е свирил дузпа за Барселона и е изгонил Карлос за нарушението му срещу Марк ван Бомел. Барселона спечели Ел Класико с 1:0.

Барса в крайна сметка не включи Неймар в групата за Реал

3. "Аз спя спокойно, вероятно тази вечер с жена ми"

Луис Енрике казва това на пресконференцията преди равенството 1:1 срещу Реал Мадрид по-рано през настоящия сезон. Той отговаря по този начин на въпрос как се отразява напрежението му от възможността да загуби Ел Класико.

Щастливият Реал и раненият Барса решават титлата

2. "Барселона е фабрика за Златни топки, а Реал Мадрид ги купува"

Думите са на президента на Барселона Жоан Лапорта. Той ги изрича в периода, в който Барселона печели шест трофея в рамките на една година, а на подиума за Златната топка са Лионел Меси, Шави Ернандес и Андрес Иниста.

1. "Гуардиола спечели Шампионска лига, от която аз бих се срамувал"

Думите са на старши треньора на Реал Мадрид Жозе Моуриньо, който избухва по адрес на колегата си Хосеп Гуардиола в пресконференция след Ел Класико през сезон 2010/11.