Отборът на Барселона продължи победния си поход от началото на сезона. Момчетата на Ернесто Валверде записаха пети пореден успех, след като разгромиха Ейбар в двубоя от петия кръг на Ла Лига. Голямата звезда „блаугранас“ Лионел Меси отбеляза 4 гола за успеха, а Денис Суарес и Паулиньо се разписаха по веднъж.

В класирането тимът от „Камп Ноу“ е лидер с 15 точки, а Ейбар е 13-и с 6.

Първата по-интересна ситуация в мача бе в полза на Ейбар. Серхио Енрих стигна до умел пас и излезе сам срещу Марк Андре тер Стеген. Стражът на каталунците обаче бе изключително бдителен и отрази.

В 20-ата минута домакините получиха право да изпълнят дузпа. Семедо нахлу в наказателното поле на Ейбар, а Алехадро Галвес понечи да го блокира. Получи се съприкосновение между двамата, а десният бек в състава на Ернесто Валверде загуби равновесие и падна. Реферът прецени, че има основания да посочи бялата точка, а 11-метровият наказателен удар изпълни Лионел Меси. Голямата звезда на тима хладнокръвно направи 1:0. 18 минути по-късно преднината на домакините бе удвоена. Денис Суарес центрира от корнер, а Паулиньо засече с глава за 2:0. Това бе второ попадение на бразилеца с екипа на „блаугранас“.

Наказателната акция на Барса продължи и през втората част. В 53-ата минута Меси стреля от границата наказателното поле след страхотен индивидуален пробив. Аржентинският техничар насочи удара си към десния ъгъл на вратата, но Марко Дмитрович изби. Топката попадна в Денис Суарес, който оформи класиката – 3:0.

Гостите намалиха на „Камп Ноу“ в 57-ата минута. Серхио Енрих без да се замисля засече от движение, а Тер Стеген нямаше какво да направи, след като топката влетя в долния му ляв ъгъл.

Каталунският рецитал обаче продължи и Меси се открои с ново попадение. В 59-ата минута Серхио Бускетс подаде на петкратния носител на „Златната топка“, а той овладя прецизно и влезе на скорост в пеналта, за да направи 4:1.

Меси оформи своя хеттрик в 62-ата минута. Нападателят бе добре изведен от Паулиньо отдясно и успя да се разпише за 5:1.

В 71-ата минута Лука Дин се озова на отлична позиция сам срещу Марко Дмитрович. Стражът на Ейбар обаче внимаваше и ударът на бранителя бе лесна плячка за него.

Крайният резултат бе оформен в 87-ата минута. Меси овладя страхотно подаване от страна на Алеиш Видал и се разписа за 6:1. 

В следващия кръг Барселона гостува на Жирона, а Ейбар посреща Селта Виго.