Барселона и Севиля се изправят на „Уанда Метрополитано“ във финала за Купата на Краля, който е шестият финал между двата отбора. До този момент те са се изправяли един срещу друг – два пъти за Суперкупата на Испания, два пъти за Суперкупата на Европа и веднъж за Купата на Краля. Каталунците са спечелили четири трофея, докато андалусийци само един.

Единствената победа на Севиля срещу Барселона е в мача за Суперкупата на Европа през 2006 година. Андалусийци спечелиха с 3:0 с голове на Ренато, Кануте и Мареска. Тогава двата отбора бяха водени от Франк Рийкард и Хуанде Рамос.

В същата надпревара Барселона взе реванш през 2015 година, когато спечели с 5:4 в Тбилиси. Меси вкара два гола, а Рафиня и Луис Суарес добавиха по едно попадение, а за Севиля се разписаха Евер Банега, Рейес, Кевин Гамейро и Коноплянка. Мачът бе решен в продълженията с гол на Педро Родригес.

През 2016 година Барселона спечели с 2:0 срещу Севиля във финала за Купата на Краля, който се игра на „Висенте Калдерон“. Двубоят отново бе решен след продължения, в които головете за каталунците отбелязаха Неймар и Жорди Алба.

Барселона спечели мачовете срещу Севиля за Суперкупата на Испания през 2010 и 2016 година.

Два наранени звяра излизат във финала за Купата на Краля