В двубой от 5-ия кръг на Примера Барселона не съумя да победи Жирона и завърши 2:2, като по този начин наруши 100%-ия си баланс до този момент.  Барса игра в по-голяма част от двубоя с 10 души, след като Ленгле беше изгонен в 35-ата минута на срещата. Головете за домакините реализираха Лео Меси и Пике, за Жирона точен на два пъти беше Кристиан Стуани.

Барселона започна по-добре мача на „Камп Ноу” като в 12-ата минута Меси имаше възможност да се разпише, но не сполучи.  Все пак седем минути по-късно Меси успя да открие резултата, след като получи пас от Видал и не остави шансове на вратаря на гостите.

Две минути по-късно Суарес пробва мерника си, но не сполучи.

В 35-ата минута след консултация с ВАР Ленгле беше изгонен за удар без топка срещу Понс.

Пет минути по-късно Меси отправи добър удар, но не реализира второ попадение. Жирона изравни резултата след гол на Стуани, който се възползва от добър шанс и направи 1:1 в 45-ата минута на срещата.

В следващата атака Меси едва не изведе Барса напред, но не сполучи.

През второто полувреме Жирона поведе с 2:1, след като отново Стуани беше точен в 51-ата минута, първо Порту стреля, Тер Стеген отби, но Стуани беше на точното място и реализира втория си гол в мача.

Меси нацели гредата в 60-ата минута на срещата, но усилията на футболистите доведоха до изравняване в 63-ата минута чрез Пике, който се справи със съпротивата на Стуани.

До края на двубоя въпреки създадените шансове резултатът остана непроменен – 2:2. След тази точка Жирона заема 6-ото място с 8 точки, а Барселона е на първата позиция с 13 и по-добра голова разлика от Реал Мадрид.

Бетис и Атлетик Билбао също взеха по 1 точка, след като завършиха 2:2. Гостите от Атлетик играха едно полувреме с 10 души, след като Сусаета беше изгонен в 45-ата минута на срещата.