Отборът на Алавес отправя предизвикателство на Барселона във финала за Купата на Краля на Испания, който ще се проведе тази вечер от 22:30 часа на стадион „Висенте Калдерон“. Каталунците ще се опитат да спасят сезона, като спечелят трофея, докато предвожданият от Маурисио Пелегрино отбор е амбициран да пренапише своята история и да спечели за първи път отличието.

Алавес за първи път в своята история ще играе на финал за Купата на Краля.

Мачът между Барселона и Алавес е последният официален двубой на стадион „Висенте Калдерон“. Това е четиринайстият финал, който ще се изиграе на съоръжението в неговата 50-годишна история. В първия финал, който се играе на него през сезон 1972/73 Атлетик Билбао печели с 2:0 срещу Кастейон.

Барселона три пъти е печелил купата във финални мачове, които са се провеждали на „Висенте Калдерон“.

Алавес ще се опита да спре могъщото нападение на Барселона със своята здрава защита. Отборът воден от Пелегрино допусна 43 гола в испанското първенство и е с петата най-добра защита в шампионата. В същото време каталунците разполагат с най-доброто нападение в първенството, което отбеляза 116 гола. Любопитна подробност е, че отборът на Алавес вкара едва 41 гола в Ла Лига през изминалата кампания, което е със 75 по-малко от отбелязаните от Барселона.

Барселона изпраща много разочароващ сезон, след като сдаде титлата в Примера на Реал Мадрид и отпадна на четвъртфиналите на Шампионската лига от Ювентус. Каталунците ще се опитат да изпратят своя старши треньор Луис Енрике с триумф в последния му мач начело на отбора.

Алавес се завърна в Примера дивисион преди година и успя да завърши на девето място в крайното класиране. Това е вторият голям финал в турнирна надпревара в историята на Алавес. Баските играха на финала за Купата на УЕФА през 2001 година, когато загубиха от Ливърпул.

През февруари Барселона разби с 6:0 Алавес като гост на стадион „Мендисороса“, но баските попариха каталунците в първата среща от сезона, която се игра на „Камп Ноу“ през септември. Тогава Алавес спечели с 2:1.

Барселона преследва да спечели купата за трети пореден път.

Алавес отстрани по пътя към финала отборите на Химнастик Тарагона, Депортиво Ла Коруня, Алкоркон и Селта Виго.

Барселона стигна до последния мач в турнира, след като елиминира тимовете на Еркулес, Атлетик Билбао, Реал Сосиедад и Атлетико Мадрид.

Преди двубоя Луис Енрике изрази амбицията да спечели девети трофей в своята треньорска кариера преди да си вземе една година почивка. Той не скри намеренията си един ден отново да се завърне начело на Барселона.

Старши треньорът на Алавес Маурисио Пелегрино заяви преди финала, че играчите на Барселона правят феноменалните неща, които правят на терена да изглеждат нормални.

Барселона излиза за първи трофей през сезона

Финалът за Купата на Краля е последен и за Пелегрино начело на Алавес. Договорът на аржентинеца с клуба изтича в края на юни и той не възнамерява да го подновява. Маурисио Пелегрино е сочен като един от двамата фаворити за треньорския пост в Севиля, който бе овакантен от Хорхе Сампаоли.

Енрике: Някой ден може да се завърна начело на Барселона

Барселона ще бъде без един от играчите си в тризъбеца в атака – Луис Суарес. Уругваецът е наказан, тъй като бе изгонен в полуфинала срещу Атлетико Мадрид. Освен това, той получи и контузия в дните преди финала и ще се възстановява около 15 дни. Серхи Роберто също е наказан, докато контузени в лагера на Барселона са Алеиш Видал, Рафиня Алкантара и Жереми Матийо. Хавиер Масчерано и Жерар Пике изглежда, че ще бъдат на разположение на Луис Енрике за финала, след като преодоляха неразположенията, които имаха. Пако Алкасер е много вероятно да намери място в титулярния състав на Барселона, докато Андре Гомеш се очаква да играе в нестандартната за него роля на десен бек и да замени Серхи Роберто.

Пике: Луис Енрике е един от най-добрите треньори

Маурисио Пелегрино не може да разчита за финала на защитниците Ейнар Галилеа и Виктор Лагуардия, докато Родриго Ели е под въпрос за двубоя.

Проследете финала за Купата на Краля на живо в Gong.bg.