Барселона има нужда от 6 важни успеха в следващите 6 седмици, за да се поздрави с ново историческо постижение в своята богата история.

Тимът е лидер в испанската Ла Лига 5 кръга преди края на сезона - 77 точки на 9 пред втория Атлетико (68 т.). При още две победи момчетата на Ернесто Валверде ще си осигурят 26-ия трофей от местния елит.

Така те ще останат само на 7 зад лидера в таза класация Реал Мадрид с 33. В следващите си мачове в Ла Лига Барса гостува на Алавес (23.04), приема Леванте (27.04) и има визита на Селта (04.05.). Шест точки тук ще направят Барса шампион за сезон 2018/2019 г.

В първите две седмици на месец май идват и двата двубоя от 1/2-финалите на Шампионската лига срещу Ливърпул. Елиминация на миналогодишния финалист ще изведе каталунците до финал в турнира - на "Уанда Метроплитано" в Мадрид на 1 юни.

Там отборът ще спори за шестия си трофей от надпреварата срещу един измежду Аякс и Тотнъм. 

"Лос кулес" могат да вземат още един трофей - този за Купата на краля, където на 25 май ще се сблъскат срещу Валенсия. В тази надпревара каталунците са с най-много спечелени отличия - 30. 

При подобно стечение на обстоятелствата Ернесто Валверде ще се нареди до Хосеп Гуардиола (2008/2009 г.) и Луис Енрике (2014/2015 г.) - единствените двама носили требъл на клуба.

Любопитното е, че титлата в Ла Лига може да дойде много по-бързо от очакваното - при успех в сряда срещу Алавес и загуба на Атлетико срещу Валенсия на "Уанда". Все пак ако "дюшекчиите" не сгрешат, Барселона ще имат шанс в събота срещу Леванте на "Камп Ноу" да вземе втория си пореден трофей от шампионата.