Ръководството на Барселона официално представи Ерик Абидал, който е новият спортен директор на клуба.

„Аз се подготвям за този момент от много години, за да имам тази възможност. Имам опит като футболист и познавам много добре съблекалнята. Доволен съм, че се завръщам в моя втори дом“, коментира Абидал.

„Мога да усетя положението на всеки един футболист и да дам подкрепа на онези, които се нуждаят. Отборът ще бъде управляван от треньора, а не от мен“, добави французинът.

„Ще работим заедно с Рамон Планес и с Пеп Сегура така, че да направим възможно най-добрия отбор за следващия сезон и за в бъдеще“, продължи той.

„Вече говорихме с Валверде, но не сме разговаряли за играчи, защото той е на почивка. Със Сегура и Планес ще коментираме по-подробно и ще взимаме решения.“

„Решението на Гризман е лично, но ние не сме тук, за да говорим за решението на един играч. Нашата цел е да направим един конкурентен отбор.“

Запитан за кризата в Ла Масия и изпускането на топ талантите, Абидал подчерта, че „философията и методологията не са се променили, но трябва да се адаптират към новата епоха“.

„По мое време имаше много играчи, които бяха част от първия отбор, но когато имаш много футболисти, които се качват веднага, то е трудно“, каза още той.

При подготовката си за поста Абидал обясни, че е получил магистръска степен по мениджмънт на спорта от УЕФА, както и че е трупал опит из Европа, където е научил как работят методите на „великите клубове и други не толкова големи“.

Абидал бе част от кандидатурата на Жоан Лапорта на президентските избори в Барселона през 2015 година.

Французинът заяви, че е говорил с Лапорта преди да вземе това свое решение.

„Преди всичко съм от Барселона. Това е важна позиция и се радвам да се върна у дома“, каза още Ерик Абидал.